Svijet     | 14.07.2021. 12:19 |

Rouhani: JCPOA je zaštitio nacionalna prava Irana

FENA Internet

TEHERAN,  14. jula (FENA)  - Predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u srijedu da je jedan od najbitnijih ciljeva njegove administracije da zaštiti nacionalna prava zemlje ostvaren u  2015. godini nuklearnim sporazumom, poznatim kao JCPOA.

Rouhani je govorio 14. jula, datuma koji se podudara s potpisivanjem JCPOA u 2015.  Taj datum označen je kao Dan konstruktivnog dijaloga i interakcije u iranskom nacionalnom kalendaru.

Kazao je kao neke političke frakcije vjeruju da iranske nesuglasice sa svjetskim silama i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) nisu rješive kroz pregovore i da se isključivo mogu riješiti na bojnom polju.

Ipak, pojasnio je, njegova administracija uspjela je da postigne sporazum kroz pregovore sa svjetskim silama u samo 100 prvih dana svoje vladavine,  da zaustavi američke i međunarodne sankcije protiv Teherana i da otkaže sve rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a protiv Irana.

Predsjednik Rouhani također je nagovijestio da aktuelna  iranska administracija neće nastaviti razgovore o eventualnom povratku Sjedinjenih Država JCPOA, i time uklanjanju svih sankcija protiv Irana, ostavljajući taj zadatak administraciji novoizabranog predsjednika Ebrahima Raisija koja preuzima dužnost 5.augusta, prenosi IRNA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo