Bosna i Hercegovina     | 14.07.2021. 10:17 |

U KS 15 novozaraženih koronavirusom, deset oporavljenih i bez preminulih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom od testiranih 598 osoba. Od "Covid-19" infekcije oporavilo se deset građana i nije bilo preminulih.

Trenutno se na bolničkom liječenju nalaze 33 pacijenta i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 23, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 10. Na respiratoru i na kiseoničkoj potpori disanju nalaze se dvije osobe, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Kanton Sarajevo danas bilježi 76 aktivnih slučajeva "Covid-19" infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 665 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.752 osobe zaražene koronavirusom i 51.389 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je devet, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 15.

U "Covid-ambulantama" Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 43 pacijenta i nije bilo transporta na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u "Covid-ambulantama" uzeto je ukupno 112 PCR briseva.

"Covid-pozivni" centar zabilježio je 142 poziva, a obavljeno je 36 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u "Covid-ambulantama".

U toku proteklog dana na Zetri je aplicirano 1.518 doza vakcina. Danas je planiran nastavak vakcinacije građana, kao revakcinacija uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH. Također će biti organizirana i vakcinacija onkoloških pacijenata.

Zbog sprječavanja stvaranja gužvi ispred Zetre, iz Ministarstva zdravstva KS mole građane da striktno poštuju termine koji su im naznačeni u pozivu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, u protivnom će biti vraćeni, kako bi štitili zdravlje svih, a pogotovo onih građana koji dođu u propisanom terminu.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'