Kultura     | 14.07.2021. 09:05 |

Izložba foto kolaža ukrajinske umjetnice Elene Subach 'Žensko lice Zenice'

FENA Saopćenje

ZENICA, 14. jula (FENA) -Izložba foto kolaža ukrajinske umjetnice Elene Subach, nazvana “Žensko lice Zenice“, bit će otvorena u četvrtak u Udruženju „Naš most“ Zenica.

Subach je arhivsku fotografsku građu učesnica međunarodnog umjetničkog projekta "Žensko lice Zenice" pretvorila u umjetnički i aktivistički poduhvat baziran na pričama šest Zeničanki: Sabihe Bajramović, Melihe Bičo Družić, Mare Sujić Božić, Lejle Ramić Pejić, Gordane Mišetić i Zdena Šarić, saopćeno je iz Udruženja "Naš most" Zenica.

Radovi Subach samo su neki od rezultata međunarodnog projekta "Žensko lice Zenice", koji je na inovativan način dokumentovao društvene, političke i urbanističke promjene u Zenici od šezdesetih godina prošlog vijeka naovamo kroz žensku perspektivu.

 U okviru projekta, između ostalog, kreirani su i tzv. "ženska mapa Zenice" i ženski audio vodič. Svi zainteresovani/e za zvučne šetnje kroz Zenicu duž tzv. “ženske mape” mogu pristupiti audio vodiču nazvanom “Žensko lice Zenice” kad god to žele putem linka https://soundcloud.com/zenskolicezenice/zensko-lice-zenice-audio-tura-bcs. Za slušanje audio vodiča potreban je pametni telefon s internet konekcijom i slušalicama.

Ovom izložbom se ujedno otvara i novi radni i izložbeni prostor  u prostorijama udruženja „Naš most“ koji je ustupila zenička Gradska uprava. Sredstva za adaptaciju dobijenog prostora prikupljena su putem online aukcije slika održane u decembru prošle godine i donacija brojnih Zeničana i Zeničanki. U novom prostoru bit će održavani likovni susreti, izložbe i radionice slikanja i kreativnog stvaranja, te drugi kulturni programi.

 Projekat “Žensko lice Zenice” zajedno su provele organizacije Naš most Zenica, Insha Osvita iz Ivano-Frankivska u Ukrajini, Kino Usmev iz Košica u Slovačkoj, i Strefa Kultury Wrocław iz Vroclava u Poljskoj. Partner na projektu je zeničko udruženje Naša djeca.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'