Bosna i Hercegovina     | 13.07.2021. 15:12 |

Krešić i brigadir Tatar o bilateralnoj vojnoj saradnji BiH i Republike Turske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. jula (FENA) - Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić primio je danas turskog vojnog atašea brigadira Mustafu Sitkija Tatara, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji ministarstava odbrane i oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Krešić je naglasio da je uloga Republike Turske u podršci reforme sistema
odbrane, opremanju i modernizaciji kao i održanju sigurnog i stabilnog okruženja veoma bitna.

Posebno je istakao da je saradnja između dvije države dobra i da je Republika Turska kao članica NATO-a zemlja respektabilan partner na putu BiH ka EU i NATO integracijama.

Krešić je dodao da su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH uvijek imali odličnu saradnju sa vojnim atašeima Republike Turske u BiH, koja je značajno doprinijela jačanju kapaciteta Oružanih snaga BiH kroz Sporazum o vojno-financijskoj saradnji jer to doprinosi modernizaciji i razvoju OSBiH, te postizanju pune NATO interoperabilnosti.

Brigadir Tatar se zahvalio zamjeniku Krešiću na prijemu, istakavši da će Republika Turska i dalje pružati podršku BiH što se vidi iz nedavno potpisanog Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske i Implementacijskog protokola o finansijskoj pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske kojima se osigurava 200 miliona turskih lira (45 miliona konvertibilnih maraka) za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

Brigadir Tatar je čestitao na uspješnom NEL-1 ocjenjivanju Bataljonske grupe lake
pješadije OSBiH i istakao da su OSBiH samim tim pokazale da su spremne da napreduju još
više ka NATO integracijama, a u tome imaju i nesebičnu podršku Republike Turske.

Tatar je  istakao važnost unapređenja saradnje na polju školovanja kadeta OSBiH na vojnim akademijama u Republici Turskoj, te naglasio da će biti na raspolaganju za sve buduće projekte bilateralne saradnje dvaju ministarstava.

Zamjenik ministra Krešić se još jednom zahvalio na naporima Republike Turske u pomoći BiH u reformskim procesima, Ambasadi Republike Turske na pomoći koju su učinili kao članica NATO-a i respektabilan partner BiH, te je izrazio nadu u nastavak i proširenje dobre saradnje, otvorenost i spremnost Republike Turske da i dalje podržava Bosnu i Hercegovinu i njene europske i euroatlantske integracijske težnje i ambicije, saopćeno je iz MOBiH. 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'