Svijet     | 12.07.2021. 20:31 |

U svijetu živi više od 7,8 milijardi ljudi, populacija sve starija

FENA Internet

NEW YORK, 12. jula (FENA) - U svijetu se procjenjuje da živi više od 7,8 milijardi ljudi, a prema projekcijama Populacijskog odjeljenja Ujedinjenih nacija (UN) očekuje se da svjetska populacija dostigne 8,5 milijardi do 2030. a 9,7 milijardi do 2050. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

- U narednim decenijama očekuje se nastavak rasta svjetske populacije, s tim što će stopa rasta nastaviti da se smanjuje. Očekuje se dalje smanjenje fertiliteta svjetskog stanovništva, što će osim sporijeg rasta voditi i starenju svjetske populacije. Tome će doprinijeti i očekivano produženje životnog vijeka. Očekuju se velike razlike u demografskom razvoju među pojedinim zemljama, dok jedne očekuje depopulacija, drugima predstoji brz rast stanovništva - naveli su iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u povodu Svjetskog dana stanovništva koje se obilježava 11. jula.

Očekuje se da se do 2050. godine stanovništvo Afrike uveća za 81,2, a Evrope smanji za pet posto.

U nedjelju je obilježen Svjetski dan stanovništva, a inicijativu za obilježavanje pokrenuo je 1989. godine Upravni savjet Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, s ciljem usmjeravanja pažnje na urgentnost i važnost populacionih pitanja u kontekstu sveobuhvatnih razvojnih planova i programa, te potrebe da se nađu odgovori na ova pitanja.

Obilježavanje je inspirisano velikim interesom za "Dan pet milijardi" (11. juli 1987.), što je približno dan kada je svjetsko stanovništvo dostiglo brojku od pet milijardi.

Prema procjenama Populacijskog odjeljenja UN-a smatra se da je sredinom 2021. godine broj stanovnika planete Zemlje iznosio oko 7,87 milijardi, od čega 59 posto u Aziji, 17 posto u Africi, devet posto u Evropi, a ostatak se odnosi na druge kontinente.

Stanovništvo Bosne i Hercegovine čini ispod 0,05 posto ukupne svjetske populacije, navodi se u saopćenju državne Agencije za statistiku.

Na globalnom nivou, broj muške populacije blago nadmašuje broj ženske populacije (procjenjuje se da u 2021. godini 102 stanovnika muškog spola dolazi na svakih 100 žena).

Djeca do 15 godina čine oko 25 posto svjetske populacije, a stanovništvo starije od 60 oko 13. Uslijed procesa starenja svjetskog stanovništva, očekuje se da do 2050. godine bude podjednak broj djece do 15 godina i osoba starijih od 60 godina.

Godišnji broj živorođene djece u svijetu iznosi oko 141 milion, a umrlih oko 58 miliona stanovnika, te prirodni priraštaj iznosi oko 83 miliona stanovnika godišnje.

U prosjeku, svjetsko stanovništvo se mjesečno uveća za oko dvije populacije Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo