Bosna i Hercegovina     | 12.07.2021. 10:46 |

Bakalar: Suočavamo se sa puno pogrešnih informacija

FENA Aida Kovač

NEUM, 12. jula (FENA) - Seminar “Jačanje kapaciteta medija za profesionalno praćenje i izvještavanje o izbornom procesu” održan je od 9. do 11. jula u Neumu, u organizaciji Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, a u okviru projekta „Podrška integralnom i inkluzivnom izbornom procesu u BiH”.

Na seminaru su, kao predavači, učestvovali predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar, te članovi Irena Hadžiabdić, Vanja Bjelica - Prutina i Suad Arnautović, ekspertica ODIHR-a Giovanna Maiola, kao i novinari vodećih medija iz cije Bosne i Hercegovine, koji su imali priliku da se detaljno upoznaju s najvažnijim aspektima izbornog procesa.

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar ocijenio je u razgovoru za Fenu da je ovo bila dobra prilika da predstavnici medija i članovi CIK-a razgovoraju o temama izbornog zakonodavstva, složenosti samog izbornog procesa, izazovima koje nosi reforma izbornog zakonodavstva,  potrebama za reformu, tehničkim unapređenjima, manipulacijama u izbornom procesu, kao i pitanjima korištenja društvenih mreža i interneta generalno u izbornom procesu i u kampanji političkih subjekata.

Razgovarano je i o mogućnostima, pogotovo tehničkih unapređenja o kojima se puno govori.

Bakalar smatra da je ovo bila izvrsna prilika da se razmijene informacije, iskustva i viđenja članova CIK-a BiH i predstavnika medija, koji su imali priliku da saznaju o svakom segmentu izbornog procesa o kojem su imali nedovoljno informacija ili znanja, kako bi što kvalitetnije, odgovornije i kompetentnije izvještavali o toj temi. Kaže da im prava informacija, koja je plasirana u javni prostor, omogućava da lakše rade.

- Suočavamo se sa puno pogrešnih informacija koje, na nekin način, nas dovode u dodatne probleme i pored složenih pitanja, zakona i provedbe izbora, kojima se inače bavimo - naveo je on.

Program menadžer zadužen za projekt koji se bavi izbornim procesom u Uredu Vijeća Evrope u Sarajevu Esad Mavrić je kazao da Vijeće Evrope već godinama implementira različite projekte, u ovom slučaju posebno projekte koji se tiču dalje demokratizacije izbornog procesa u BiH.

- Ovaj seminar je imao za cilj dodatnu edukaciju i trening predstavnika različitih medija iz cijele BiH o temi profesionalnog, a ja bih rekao radije više kompetentnog izvještavanja o izbornom procesu - naveo je Mavrić.

Po njegovim riječima, partner u ovoj aktivnosti im je bila Centralna izborna komisija BiH, koja je prepoznala važnost ovakve aktivnosti.

- Razumijevanje njihovog rada od strane medija i suradnju s medijima procijenili su vrlo važnim - napomenuo je Mavrić.

Kaže da je namjera da iz tridesetak vodećih medija iz cijele BiH bude najmanje dvoje predstavnika koji bi stekli dodatnu edukaciju, dodatne kompetencije i na taj način bili u prilici da na dosta kvalitetniji način izvještavaju o izbornom procesu.

Ovo je prvi od dva planirana seminara, a drugi će biti održan u septembu.

- Iskreno vjerujem da ćemo nakon ove edukacije, a to je nekih tridesetak medija, odnosno šezdesetak novinara, imati nukleus unutar medijskih kuća koji će ovu oblast poznavati puno bolje, pa će biti u prilici da profesionalnije i kompetentnije izvještavaju i na taj način doprinesu pospješivanju i demokratizaciji ovog procesa, vraćanju povjerenja u izborni proces, pa samim tim vraćanje povjerenja u pravnu državu - zaključio je Mavrić.

Vijeće Evrope je prepoznalo značaj inkluzije što većeg broja subjekata u upoznavanju sa izbornim procesom, izbornim zakonodavstvom, postojećim rješenjima, ali i sa izazovima koje nosi potreba za unapređenjem izbornog zakonodavstva, kao i drugim unapređenjima u izbornom procesu, uključujući eventualna tehnička unapređenja, uvođenjem novih tehnologija u izborni proces.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo