Svijet     | 12.07.2021. 08:29 |

Na izborima u Moldaviji birači podržali prozapadni pravac predsjednice Sandu

FENA Internet

KIŠINJEV, 12. jula (FENA) - Birači u bivšoj sovjetskoj republici Moldaviji su na parlamentarnim izborima u nedjelju podržali prozapadni pristup svoje zemlje. S većinom prebrojanih glasova, stranka Aakcija i solidarnost (PAS) predsjednice Maia Sandu očito je bila najjača snaga s gotovo 48 posto glasova, prema podacima Centralne izborne komisije Moldavije.

Sandu je obećala daljnje približavanje Evropskoj uniji za zemlju koja je bila rastrgana između Rusije i bloka EU od proglašenja nezavisnosti prije 30 godina.

Raspodjela 101 zastupničkog mjesta će također odrediti može li Sandu realizirati željeni prozapadni kurs. Do sada joj je nedostajala potrebna vladina podrška.

Oko 3,3 miliona Moldavaca imalo je pravo glasa, a odaziv birača bio je oko 48 posto. Ukupno je više od 20 stranaka i blokova imalo pravo sudjelovanja na biralištima, ali samo su tri ušle u parlament.

Proruske snage oko bivšeg predsjednika Igora Dodona dobile su oko 31 posto glasova, dok je stranka Shor dobila nešto manje od sedam posto.

Osiromašena republika, koja je susjed Rumuniji, članici EU-a, podijelila je naklonost između Moskve i Bruxellesa, navodi dpa.

Ruski posmatrači izbora proglasili su glasovanje uglavnom poštenim, uz samo nekoliko utvrđenih kršenja koja nisu dovela u pitanje rezultat.

Sandu je raspisala prijevremene izbore nakon što su proruske snage povezane s Dodonom mjesecima onemogućavale formiranje nove vlade, što je dovelo do uličnih protesta.

Sandu, koja je prva žena koja je pobijedila na predsjedničkim izborima prije gotovo devet mjeseci, postavila je cilj da zemlju riješi korupcije. Moldavski stručnjaci ovo vide kao svojevrsnu posljednju priliku za vraćanje povjerenja stanovništva u politiku, zaključuje dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo