Bosna i Hercegovina     | 11.07.2021. 12:25 |

Komemorativna sjednica u čast žrtvama genocida u Srebrenici (VIDEO)

FENA Hana Imamović

POTOČARI, 11. jula (FENA) - Brojni zvaničnici prisustvovali su danas u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari organiziranoj komemoraciji ubijenim u gnusnom genocidu počinjenom 1995. godine pod zastavom Ujedinjenih nacija.

Među njima bili su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, dopredsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar sigurnosti Selmo Cikotić, ministar odbrane Sifet Podžić te lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Također, komemoraciji su prisustvovali i federalni ministri raseljenih osoba, izbjeglica i rada i socijalne politike te energetike i rudarstva Edin Ramić, Vesko Drljača i Nermin Džindić.

Na komemoraciju su bili i Čedomir Jovanović i Nenad Čanak iz Srbije, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Dritan Abazović, a poslanici crnogorskog parlamenta uručili su Memorijalnom centru Potočari primjerak u tom parlamentu usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenicu.

Komemorativnoj sjednici prisustvovali su i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, poslanik u Skupštini i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković te gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, kao i brojni drugi predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Izetbegović je uoči komemoracije još jednom upozorio na sveprisutno negiranje genocida u Srebrenici koje je međunarodno i pravno utvrđena činjenica.

Kazao je da je to kapriciozna, maliciozna i besmislena politika srbijanskog režima, ali sve što je učinjeno je da se svijet pokrene te je dodao da će na kraju ostati usamljena u negiranju.

Pozvao je još uvijek aktuelnog visokog predstavnika u BiH da konačno nametne zakon o zabrani negiranja genocida, podsjećajući da mu je ostalo još 20 dana mandata prije njegovog odlaska s te funkcije.

Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine na vječnom počivalištu na mezarju u Potočarima.

Najstarija osoba koja će ovog 11. jula biti ukopana u Potočarima je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine. Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina. Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Genocid u Srebrenici počinjen je između 13. i 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ubijeno je 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja u i oko Srebrenice.

Pogledajte https://fena.ba/video/6178

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1NaAfL9HupruS38ggqI3gl-3ZTLw9r-xD?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana