Bosna i Hercegovina     | 10.07.2021. 14:30 |

Abazović: Nisam insistirao da se obratim u Potočarima (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović boravi u radnoj posjeti BiH, gdje je imao više bilateralnih susreta sa državnim zvaničnima, dok će sutra otputovati u Potočare gdje će prisustvovati komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici.

Abazović je na današnjoj konferenciji za medije naglasio da on nije insistirao da se obrati u Potočarima, jer tamo odlazi zbog drugih stvari, a ne zbog obraćanja. 

- Ddiplomatskim kanalom sam upitan da li se želim obratiti u Potočarima kao predstavnik države, a nakon toga je nastao problem. Ja ne insistiram na obraćanju, želim da se pojavim u Potočarima i na taj način obavim građansku, političku i državničku dužnost. Ako organizatori procjene da se trebam obratiti, ja ću to uraditi, nemojte da od toga pravimo narodnu tribinu - kazao je Abazović. 

Naveo je da se njegovo ime ne nalazi na listi onih koji se trebaju obratiti u Potočarima, ali da ta lista nije konačna. Pored njega, u Potočarima će biti ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović te delegacija iz crnogorskog Parlamenta.

Osvrnuo se i na susrete s članovima Predsjedništva BiH, te kazao da mu je žao što se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije želio susresti s njim. 

- Nije važno da li s nekim zvaničnikom dijelim iste političke stavove ili poglede na prošlošt, sadašnjost ili budućnost, on je više nego dobrodošao u u Crnu Goru. Dodik je dobrodošao u Crnu Goru i vjerujem da ću razgovarat s njim, ako bude prilike - rekao je. 

Na pitanje da li se Srbija miješa u pitanja Crne Gore, rekao je da Crna Gora kao najmanja zemlja regije mora pronaći načine da zaštiti svoje nacionalne interese, te da nije zadovoljan izjavama koje srbijanski zvaničnici plasiraju prema ovoj zemlji. 

Dodaje da je Deklaracija o genocidu u Srebrenici, koju je usvojio crnogorski parlament, unijela probleme u vlast ove zemlje, ali da je to bilo jedino ispravno za uraditi.

- Deklaracija nije ni protiv koga usmjerena, jedan njen paragraf čak govori da se osuđuju svi zločini bez obzira na bilo kakvu preferenciju. Mislim da je to pozitivan iskorak i civilizacijsko opredjeljenje. Turbulencija u vlasti je bilo, ali ne vjerujem da će donijeti promjene - zaključio je Abazović. 

Pogledajte https://fena.ba/video/6172

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/13wYJcKeE4PctHkyJKCa9ftllo_jKGJz8?usp=sharing

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo