Bosna i Hercegovina     | 10.07.2021. 11:05 |

Majka iz Srebrenice Refija Hadžibulić: Svaki 11. juli budi bolna sjećanja

FENA Sanda Hrkić

SREBRENICA, 10. jula (FENA) - U selu Bajramovići, nedaleko od Srebrenice, živi Refija Hadžibulić. Tokom genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, u julu 1995. godine, izgubila je dva sina. Svaki 11. juli u njoj budi bolna, potresna sjećanja. Svježa su ta sjećanja baš kao da se sve to, kaže, jučer desilo.

- Još teže mi je kad čujem da se negira genocid, a cijeli svijet zna šta se to zapravo dogodilo prije 26 godina. Pozivam sve majke Srebrenice da budemo jedinstvene, da ne dozvolimo negiranje genocida - kazala je u razgovoru za Fenu.    

Duboko, iz srca, poželjela je da nijedna majka ne doživi njenu niti sudbinu majki poput nje, 'da nemaš nikoga svoga'.

Refija kaže da se nikad nije pokajala što se vratila u svoje selo. Tu joj je, kaže, duša najmirnija, gleda kuda su njena djeca hodala. A vratila se Refija 2000. godine, sada živi u obnovljenoj kući. Zajedno sa njom, u svoju kuću vratila se tada i Nura Mustafić, koja je izgubila tri sina i muža. Sad one vrijeme provode zajedno. Iako svaka ima svoju kuću, lakše im je, kaže, zajedno. Kod jedne spavaju, kod druge jedu. Gdje god idu, idu zajedno.

Govori Refija da one godinama žive s tugom, za svojom djecom. Njih dvije su simbol borbe za istinu i pravdu. Refija je pronašla posmrtne ostatke i ukopala dva sina. Nura je, kaže Refija, ukopala dva sina i supruga Hasana, posmrtne ostatke trećeg sina još nije pronašla.

Dočekala je Refija i ove godine, zajedno sa drugim majkama, tabute s posmrtnim ostacima žrtava koje će i ovog 11. jula biti ukopane u Potočarima. Prisustvovat će i kolektivnoj dženazi. I čine to, kaže, svake godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari u nedjelju, 11. jula, bit će ukopani posmrtni ostaci devetnaest žrtava genocida, počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

U genocidu koji se dogodio nad Bošnjacima u julu 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini, ubijena su 8.372  muškarca i dječaka s područja enklave Srebrenice. U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, dosad su ukopani posmrtni ostaci 6.652 žrtve. Ni 26 godina kasnije nisu pronađene sve žrtve, niti su pred lice pravde privedeni brojni počinitelji i naredbodavci zločina.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom