Svijet     | 09.07.2021. 17:58 |

Istražitelj UN-a Michael Lynk: Izraelska naselja ravna su ratnom zločinu

FENA Internet

ŽENEVA, 9. jula (FENA) – Izraelska naselja u istočnom  Jerusalemu i na Zapadnoj obali ravna su ratnom zločinu, izjavio je danas istražitelj UN-a za ljudska prava, pozivajući zemlje da uvedu kaznene mjere Izraelu zbog  nelegalne okupacije.

Michael Lynk, specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava na okupiranim Palestinskim teritorijama, obratio se sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava, koju je bojktovao Izrael koji ne priznaje njegov mandat niti sarađuje s njim.

- Zaključujem da su izraelska naselja ravna ratnom zločinu - kazao je Lynk.

Izjavio je da naselja krše apsolutnu zabranu okupacijskoj sili da prebacuje dijelove svog civilnog stanovništva na okupiranu teritoriju, ispunjavajući tako definiciju ratnog zločina na osnovu Rimskog statuta koji je temelj Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

- Tvrdim da ti nalazi navode međunarodnu zajednicu da jasno poruči Izraelu da njegova nelegalna okupacija, i prkošenje međunarodnom pravu i međunarodnom mnijenju više ne mogu prolaziti nekažnjeno  - poručio je Lynk forumu za ljudska prava u Ženevi.

Mnoge zemlje smatraju izraelska naselja kršenjem međunarodnog prva. Izrael to osporava i poziva se na biblijske i istorijske veze s tom zemljom, kao i na sigurnosne potrebe.

U posebnoj izjavi, Lynk tvrdi da su izraelska naselja „motor izraelske 54-godišnje okupacije“. Trenutno je skoro 300 naselja u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, s više od 680.000 izraelskih doseljenika,  tvrdi on, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo