Regija     | 09.07.2021. 15:22 |

U Skupštini S. Makedonije obilježava se Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

FENA Saopćenje

SKOPJE, 9. srpnja (FENA) - Predsjednik Skupštine Republike Sjeverne Makedonije Talat Džaferi održao je u petak u toj skupštini komemorativnu sjednicu sa članovima izaslanstava koja su prisustvovala obilježavanju godišnjica genocida u Srebrenici, i to 2017. i 2019. godine.

Članovi izaslanstava su Ilija Nikolovski, akademik Ferid Mehić, Redžail Ismailij i Zećir Ramčilović, koji je ujedno i predsjednik zastupničke grupe za prijateljstvo između parlamenata Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Tijekom sjednice Ramčilović je kazao kako se mora graditi kolektivna memorija i kultura sjećanja na počinjeni genocid u Srebrenici.

"Kao Skupština mi smo se obavezali još od 2010. godine da obilježimo ovaj dan. Ipak, to se nije događalo do 2017. godine kada je na moju inicijativu i veliku podršku tadašnjeg i sadašnjeg predsjednika Skupštine Talata Džaferija, započelo kontinuirano obilježavanje Dana sjećanja na Genocid u Srebrenici“ - kazao je Ramčilović.

S obzirom na stanje u regiji, dodao je, nekada je trebala hrabrost za ovakve korake, iako logičnije je da kada je istina na vašoj strani treba biti lakše.

Pritom je naglasio kako je dobro da istina po pitanju genocida u Srebrenici nalazi svoje mjesto u državama i parlamentima regije.

Izrazio je uvjerenju u to da će konačno i politički predstavnici u Srbiji napraviti iskorak kako bi skinuli sa sebe teret genocida adresirajući ga tadašnjim predstavnicima srpskog naroda i njihovim pogrešnim politikama, priznajući i osuđujući tada počinjeno.

U proteklom razdoblju dva izaslanstva su prisustvovala na Komemoraciji u Potočarima, prvo 2017. godine je  predvodio Zećir Ramčilović, a drugo 2019. godinu, predsjednik Skupštine Sjeverne Makedonije Talat Džaferi. Svake godine u Skupštini se održavaju komemorativne sjednice sa intelektualcima, predstavnicima NGO sektora i društveno-političkim radnicima iz reda bošnjačkog naroda u Sjevernoj Makedoniji, navodi se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo