Sport     | 09.07.2021. 12:50 |

Tuka večeras nastupa u Monaku, iduće sedmice predvodi atletsku elitu u Zenici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 9. jula (FENA) – Najbolji bosanskohercegovački atletičara Amel Tuka, koji će večeras nastupiti i na mitingu Dijamantske lige u Monte Karlu (Monako), bit će i najzvučnije ime ovogodišnjeg, 12. međunarodnog atletskog mitinga „Zenica 2021“, koji će se 17. jula, sa početkom u 15.30 sati, održati na Atletskom stadionu "Kamberovića polje" u tom gradu.

Zenički će miting ujedno biti i posljednja provjera za dvojicu bosanskohercegovačkih i zeničkih atletskih olimpijaca, srednjeprugaša Tuku i bacača kugle Hamzu Alića, koji će od 23. jula do 8. augusta ove godine sudjelovati na Olimpijskim igrama u Tokiju (Japan). Pezer se trenutno priprema na Vlašiću.

Direktor zeničkog mitinga Aziz Kevelj, kako je istakao u izjavi za Fenu, do sada je dobio prijave za učešće takmičara i takmičarki iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Mađarske, Ukrajine i Kuvajta. Prijave se primaju zvanično do 13. jula pa je očekivati da će lista zemalja iz koje će takmičari doći biti proširena.

- Zbog koronavirusa i primjene higijensko-epidemioloških mjera, broj takmičara će biti reduciran ali će kvalitet biti na visini. Naime, pored naših olimpijaca Tuke i Pezera te bh. rekordera u bacanju koplja Dejana Mileusnića, neka od zvučnijih imena su i Ukrajinac Yevhen Hutsol, koji na 800 metara ima vrijeme 1:46.65. Njegov zemljak Yaroslav Isačenkov u skoku u dalj ima lični rekord od 7.98 metara. Prijavili su se i diskaš Yanoš Huszak iz Mađarske te kladivašica Anamari Kožul iz Hrvatske - ističe Kevelj.

Gotovo sigurno, najavljuje, doći će i srbijanski bacač kugle Asmir Kolašinac, a pregovori za nastup u istoj discipline vode se i s njegovim sunarodnjakom Arminom Sinančevićem.

Najavljen je i dolazak srbiajnskog trkača na 3.000 metara Elzana Bibića te Aleksandre Pešić i Maje Gajić za trku na 400 m.

- Sinančević je kandidat za visok plasman i na OI u Tokiju. Do sada smo ukupno dobili 19 prijava, od kojih neke imaju i po 10 takmičara. Tako će nam, recimo, doći osam takmičara iz Kuvajta - najavljuje Kevelj.

Zenički je klub osigurao bogat nagradni fond. Šest najvrednijih rezultata po IAAF tablicama bit će nagrađeno iznosima od 100 do 700 eura, a takmičar koji ostvari najvredniji rezultat, osim prve nagrade organizatora, u vrijednosti od 700 eura, bit će nagrađen i s dodatnih 500 eura od strane predsjednika Atletskog saveza Bosne i Hercegovine, Zeničanina Suada Kaknje.

Novčano će biti nagrađeni i po tri prvoplasirana takmičara i takmičarke po disciplinama. Pobjednicima će pripasti po 150, drugoplasiranim 100, a trećeplasiranim po 100 eura.

U konkurenciji muškaraca bit će održano osam disciplina (100 m, 800 m, 3.000 m, skok u vis, skok u dalj, bacanje kugle, diska i koplja), dok će u konkurenciji žena biti održano sedam disciplina (100 m prepone, 100 m, 400 m, 1.500 m, skok u dalj, bacanje kladiva i diska).

Van oficijelnog programa mitinga bit će održane trke na 200 metara za juniore te na 300 metara za djevojčice starosti 2009. godište i mlađe.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta