Svijet     | 09.07.2021. 14:31 |

Vijeće sigurnosti UN-a će se izjasniti o produženju pomoći narodu Sirije

FENA Internet

NEW YORK, 9. jula (FENA) – Vijeće sigurnosti UN-a nastavlja pregovore prije isteka važne UN-ove rezolucije o pružanju pomoći milionima Sirijaca koji žive na sjeverozapadu zemlje,

Pregovarači u Vijeću sigurnosti UN-a rekli su u četvrtak u New Yorku da na prijedlog rezolucije nije bilo prigovora - čak ni od Rusije koja ga je do sada blokirala.

Kao rezultat toga, tekst je u petak registrovan za glasanje pred najmoćnijim tijelom UN-a. Vrijeme još nije određeno. Rusija još uvijek može staviti veto na tekst,  prenosi dpa.

Rezolucija UN-a o pomoći narodu Sirije postoji od 2014. godine. Autorizacija iste se mora obnavljati svake godine, a ističe 10. jula. Uredba dopušta Ujedinjenim narodima isporuku pomoći preko graničnih prelaza u dijelove Sirije koje ne kontroliše vlada.

Rusija, koja podupire sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, do sada je dala znak da se zalaže za zatvaranje posljednjeg od nekadašnjih četiri granična prelaza radi isporuke pomoći.

Ujedinjeni narodi i agencije za pomoć upozorili su na humanitarnu katastrofu ako se trenutni aranžman ne nastavi. Više od dva miliona ljudi u pobunjeničkim područjima zavisi od ove pomoći.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres jasno je rekao da još jedan prijedlog Rusije vidi kao alternativu. Moskva je predložila da pomoć prvo treba dostaviti glavnom gradu Sirije, Damasku, pod nadzorom vodstva, a zatim dostaviti u pobunjenička područja.

Mnogi stručnjaci odbacuju ovaj prijedlog. Kontrola nad značajnim dijelom pomoći ojačala bi položaj predsjednika Bashara al-Assada u odnosu na njegove političke protivnike.

Zapadne diplomate nadaju se da će Moskva prihvatiti tekst uprkos svom stavu blokade.

Po njihovom mišljenju, tome bi mogla pridonijeti nova dinamika između Sjedinjenih Država i Rusije nakon sastanka predsjednika Joea Bidena i Vladimira Putina u Ženevi. Dvojica šefova država razgovarali su o pitanju pomoći Siriji tokom njihovog prvog sastanka u junu u Švicarskoj.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta