Bosna i Hercegovina     | 09.07.2021. 12:52 |

CCI predstavio polugodišnji monitoring rada Gradskog vijeća Širokog Brijega

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 9. srpnja (FENA) - Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavili su u petak rezultate monitoringa rada Gradskog vijeća Širokog Brijega za prvih šest mjeseci ove godine koji, uz ostalo, bilježe porast proračuna za 2021., zadovoljavajuću dinamiku rada Gradskog vijeća, ali i problematiku mladih poduzetnika koji nisu obuhvaćeni razvojnim dijelom programa.

Predstavnici CCI-a na konferenciji za novinare u Širokom Brijegu istaknuli su kako je na osnovu polugodišnjeg monitoringa rada gradske vlasti u Gradu Široki Brijeg ustanovljeno da je novoizabrani gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević preuzeo mandat bez predstavljenog ekspozea javnosti.

"Iako ekspoze ne predstavlja zakonsku obavezu, statutarnu ili poslovničku, zbog visokog stupnja odgovornosti funkcije gradonačelnika, njega je potrebno predstaviti javnosti kako bi se upoznala s pravcima djelovanja i ciljevima u predstojećem mandatu novoizabranog gradonačelnika bez obzira koji mandat po redu obnaša", naveli su iz CCI-a.

Podsjećaju pritom kako se gradonačelnik Kraljević na toj poziciji nalazi već 16 godina i da je ovo njegov peti mandat u kontinuitetu.

Kada je u pitanju razvojni dio programa, CCI navodi kako on nije obuhvatio problematiku mladih.

"Iako Program rada sadrži neke mjere koje ukazuju na razvojnu politiku, jako je malo mjera koje se bave problematikom mladih. Izdvaja se samo natječaj za dodjelu stipendija studentima u akademskoj 2021./22 godini", navode iz CCI-a i dodaju kako je za prvih šest mjeseci mandata zabilježeno da su u travnju upućeni javni pozivi za financiranje projekata iz oblasti kulture i športa.

Za razliku od proračuna 2020. godine, u 2021. godini zabilježen je njegov porast.

"Proračun koji je usvojen veći je u odnosu na 2020. godinu za 1.409.400 maraka. Najviše je uvećana stavka prijevoz učenika jer od 9. mjeseca Grad Široki Brijeg preuzima djelomično plaćanje troškova prijevoza učenika, a drugi dio će se izmirivati iz županijskog proračuna", ističu iz CCI-a.

Dodaju kako je dio sredstava povećan na poziciji elementarne nepogode u odnosu na prošlu godinu iz kojih će se platiti potpora za posljedice koronavirusa.

Neke stavke su ostale iste kao i ranije, npr. plaće i obveze drugim potrošačkim jedinicama, a te stavke se mogu mijenjati jedino odlukom Vijeća, iako i dalje na stavke vezane za plaće i naknade odlazi značajan iznos od oko 35 posto.

Dinamika rada Gradskog vijeća Širokog Brijega je na zadovoljavajućoj razini, kažu iz CCI-a, i dodaju kako su sjednice održavane u prosjeku jednom mjesečno, što je sukladno članku 51. Poslovnika o radu Gradskog vijeća Široki Brijeg.

U promatranom razdoblju Gradsko vijeće Širokog Brijega je zasjedalo oko 10 sati, a sjednice su održavane u kontinuitetu, bez prekida tijekom zasjedanja. Na održanim sjednicama u proteklom razdoblju razmatrano je 58, od čega je usvojeno 57 mjera.

"Ako se usporedi rad aktualnog Gradskog vijeća s radom u prvih šest mjeseci prethodnog mandata, dinamika i broj održanih sjednica u prvih šest mjeseci 2017. godine su manji kao i duljina njihovog trajanja. Međutim, ako se uzme u obzir ukupna dinamika rada nakon konstituiranja Gradskog vijeća pa do kraja 6. mjeseca 2017. godine, prethodni saziv je održao prve tri sjednice još u 2016. godini na kojima je čak usvojio i neke ključne dokumente kao što je Proračun Grada Širokog Brijega za 2017. godinu. Međutim, činjenica je da su izbori 2016. godine održani mjesec dana ranije. Prethodni saziv Gradskog vijeća je u prvih šest mjeseci 2017. godine razmatrao 4 mjere manje od aktualnog saziva", podsjeća CCI.

Za unaprjeđenje rada gradskih vlasti u narednom razdoblju CCI je uputio preporuke, među kojima je i izmjena i dopuna poslovnika o radu kojim će se definirati rok usvajanja godišnjeg Programa rada.

Također, preporuka je da se u Program rada za 2022. godinu uvrsti što više mjera kojima će pravno regulirati osiguravanje boljih uvjeta za mlade poduzetnike kao i usvajanje proračuna Grada Širokog Brijega u zakonskom roku.

"Proračun se usvaja do 31. 12. tekuće godine za narednu godinu. Sukladno zakonu treba krenuti s planiranjem proračuna za 2022. godinu kako bi on bio usvojen u regularnoj proceduri uz prethodno održanu sveobuhvatnu javnu raspravu po mjesnim zajednicama kako to prakticira većina drugih općina i gradova", navodi se u priopćenju CCI-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo