Bosna i Hercegovina     | 09.07.2021. 11:52 |

Usklađivanje statističkog sistema FBiH sa evropskom regulativom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić i v.d. direktorica Finansijsko-informatičke agencije Irma Borovac potpisali su u Sarajevu Memorandum o saradnji tih dviju institucija.

Osnovni cilj potpisanog memoranduma je usklađivanje statističkog sistema u Federaciji BiH sa evropskom praksom i regulativama koje je Bosna i Hercegovina dužna implementirati u skladu s pravnom stečevinom Evropske unije, te ispunjavanje obaveza iz Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

- Memorandum ima veliki značaj jer mi u Federaciji BiH unapređujemo saradnju i statistički sistem usklađujemo sa evropskom regulativom. Osim toga, Federalni zavod za statistiku će također, unaprijediti objavljivanje svojih podataka, što će dovesti do njihove veće pouzdanosti kako za korisnike, tako i za donosioce odluka - izjavio je direktor Kremić.

Također, tim Memorandumom stvoren je preduslov da u narednom periodu budu rasterećene izvještajne jedinice.

Federalani zavod za statistiku bio je partner u projektu "Reforma statističkog sistema u BiH - IPA 2015 Twinning".

- Nastavak unapređenja statističkih procesa planiran je kroz projekt "Dalja podrška reformi statističkog sistema u BiH", koji se provodi u okviru IPA 2017 Twinninga - dodao je Kremić.

Prema riječima v.d. direktorice Irme Borovac, Memorandum će doprinijeti kvalitetnijoj saradnji Federalnog zavoda za statistiku i Finansijsko-informatičke agencije.

- Finansijsko-informatička agencija ima važnu ulogu jer radi na uspostavljanju i upravljanju poslovnih registara te njihovom pretvaranja u vrijedne informacije i podatke, koji su neophodni za donošenje kvalificiranih i blagovremenih makroekonomskih odluka. Potpisanim memorandumom pravimo iskorak u statističkom sistemu, ispunjavamo evropske obaveze i poboljšavamo institucionalnu saradnju u Federaciji BiH - istakla je Borovac, saopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta