Svijet     | 09.07.2021. 12:12 |

Sturgeon odala počast žrtvama genocida u Srebrenici

FENA Internet

EDINBURG, 9. jula (FENA) - Škotska premijerka Nicola Sturgeon odala je počast preživjelim žrtvama seksualnog nasilja u svom obraćanju povodom obilježavanja 26. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Premijerka Sturgeon bila je jedan od mnogih govornika iz cijele Velike Britanije koji su odali počast onima koji su izgubili živote u tragediji u Bosni i Hercegovini, gdje je ubijeno više od 8000 ljudi, piše The National.

Pored škotske premijerke počast žrtvama genocida u Srebrenici odali su i britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, velški premijer Mark Drakeford te preživjeli članova porodica koje su izgubile svoje najmilije u Srebrenici.

-Ispravno je da se prisjećamo ovih izgubljenih života na dan sjećanja na Srebrenicu. Pritom, nikada ne smijemo zaboraviti da je Srebrenica bila konačna kulminacija genocidnog plana usmjerenog na bosanske muslimane. Među žrtvama ovog plana bilo je 20.000 do 50.000 žena i djevojaka širom Bosne koje su bile izložene seksualnom nasilju", poručila je Sturgeon.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'