Bosna i Hercegovina     | 09.07.2021. 11:57 |

Kordić: Upravljanje Mostarom želim što više približiti građanima (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 9. srpnja (FENA) - Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i šefica Ureda Vijeća Europe (VE) u Sarajevu Bojana Urumova u petak su u mostarskoj Gradskoj vijećnici potpisali Memorandum o suradnji između ovog grada i Vijeća Europe koji će doprinijeti razvoju demokracije u Mostaru.

Gradonačelnik Kordić kazao je kako će se u okviru suradnje organizirati Skupština građana na kojoj će 48 žitelja Mostara moći aktivno sudjelovati, vijećati i raspravljati o temama važnima za grad.

- Ovo je prilika da se građani uključe, da delegiraju teme kroz postupnik koji je razradilo Vijeće Europe, kako bi gradski vijećnici i ja kao gradonačelnik dobili informaciju što je to trenutno od interesa građanima Mostara - pojasnio je Kordić.

Po njegovim riječima, kada je ušao u utrku za mostarskog gradonačelnika njegova želja bila je građanima što više približiti vođenje i rješavanje problema u Mostaru, a upravo je Skupština građana odličan način da se to uradi.

- Naša obaveza kao Grada je organizirati cijelu tu priču i dovesti ljude koji će odgovarati na pitanja, ali i kako bi mogli dobiti informaciju s terena i slušati što je to interes građana, što ih u ovom trenutku najviše muči, raspravljati s njima, dogovarati postupke i pokušati što više uključiti lokalnu zajednicu u problematiku grada – poručio je gradonačelnik.

Građani će sami birati teme

Šefica Ureda VE-a u Sarajevu Bojana Urumova kazala je kako će se u subotu, 10. srpnja, održati prva Skupština građana na kojoj će odabranih 48 građana sami izabrati pitanja o kojima će diskutirati.

- Mislim da će ovo svrstati Mostar u skupinu gradova koji predvode ovaj proces koji je dosta suvremen i inovativan. Deliberativna demokracija je proces dizajniran da uključi što više mišljenja samih građana za pitanja koja ih se tiču. Konkretno pitanje koje je izabrano ovaj put je ekološko upravljanje i ekološki razvoj Mostara. To je pitanje svakodnevnice, ali kako sada imamo gradonačelnika i Gradsko vijeće nakon određenog vremenskog perioda, mislim da je ovo izuzetno dobra prilika da se navedeni proces uspostavi, te da se nakon nekog perioda građani zaista uključe u demokratski proces i da se njihovo mišljenje uzme u obzir - istaknula je Urumova.

Tijekom četiri uzastopna vikenda Skupština građana skupit će reprezentativnu grupu od 48 nasumično odabranih građana koji će vijećati i izraditi preporuke o čistoći grada i održavanju javnog prostora u Mostaru, a teme su predložili i odabrali sami građani nakon konzultacija s civilnim društvom i gradskim vlastima.

Skupština se organizira po posebno razvijenoj metodologiji koja osigurava transparentan i uključiv proces i omogućuje građanima da o toj temi uče od relevantnih stručnjaka i iz iskustava drugih gradova, te da čuju stavove lokalnih aktera i političkih predstavnika.

Također, Skupština pruža priliku da se građani više angažiraju u razvoju politike i donošenju odluka na lokalnoj razini, a lokalnim vlastima u Mostaru da se istinski osvrnu na preporuke građana o pitanjima od interesa, uvodeći pristup deliberativne demokracije.

Skupština građana je organizirana u okviru projekta "Razvoj demokratskog sudjelovanja u Gradu Mostaru" koji implementira Kongres lokalnih i regionalnih vlasti u sklopu Akcijskog plana Vijeća Europe za BiH 2018.-2021.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6167

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1_-CBM1lExPOxh8yIXFpZywoLqQQl96Ya?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'