Bosna i Hercegovina     | 09.07.2021. 09:35 |

Puljić: Ljudska je dužnost i civilizacijski čin odati pijetet nevino stradalima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - U povodu 26. obljetnice genocida u Srebrenici, vrhbosanski nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko  Puljić uputio je izraze solidarnosti i blizine obiteljima stradalih.

- Bliži se još jedna tužna godišnjica genocida u Srebrenici kad se, u mislima i molitvama, spominjemo tolikog broja nevino stradalih i ubijenih. Događaji od prije 26 godina snažno nas opominju koliko zlo i mržnja mogu biti zasljepljujući, destruktivni i bratoubilački te koliko se velike posljedice mogu osjećati ukoliko ljudi dopuste da im srce zatruje sebičnost, oholost i netrpeljivost prema bližnjima.

Ljudska je dužnost i civilizacijski čin odati pijetet nevino stradalima, a vjernički stav moliti za spas njihovih duša. Zločin je uvijek zločin, ne poznaje ni vjeru niti naciju te suza svake majke za svojim djetetom jednako boli. No, povijest nas uči kako se zlo ne pobjeđuje činjenjem novoga nasilja ili osvetom već isključivo kajanjem, dijalogom i praštanjem.

Stoga, najprije molim svemogućega Boga da dadne utjehu svima koji u sebi nose rane gubitka svojih najmilijih, kako nikad ne bi upali u zamku osvete nego ljubavlju i sjećanjem na svoje stradale nadvladavali silu mržnje koja se na njih prije 26 godina sručila.

Također, u svojim molitvama spominjem se i onih koji su zlo činili - da uvide svoja zlodjela, pokaju se za njih i obznane gdje počivaju kosti onih za koje obitelji još tragaju; te da se utječu Božjemu milosrđu kako se ništa slično u budućnosti nikad i nikomu ne bi dogodilo.

Istina i pravda temelj su pomirenja i suživota. Stoga, po tko zna koji put, pozivam najodgovornije pojedince našega društva neka svojim riječima i djelima doprinose izgradnji međusobnog povjerenja. Neka se ova i slične komemoracije ne koriste za bespotrebno podizanje tenzija, prikupljanje političkih poena i širenje osjećaja nesigurnosti, nego svi zajedno odajmo počast nevino stradalima, budimo podrška njihovim obiteljima i rodbini te izvucimo pouke za suživot u ovoj našoj domovini Bosni i Hercegovini - naglasio je kardinal Puljić, saopćeno je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo