Svijet     | 08.07.2021. 17:52 |

Haavisto: Brze promjene u Afganistanu mogle bi potaći novi migrantski val

FENA Internet

HELSINKI, 8.jula (FENA) - Ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto kazao je kako bi brze promjene u Afganistanu mogle potaći novi migrantski val.

Haavisto se u Helsinkiju sastao s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom nakon čega je održana zajednička konferencija za medije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Finski ministar je dodao kako su na sastanku imali priliku razgovarati o različitim temama, uključujući odnose dviju zemalja, odnose Turske i Evropske unije (EU), dešavanja u Afganistanu i Africi te o pitanjima koja se tiču istočnog Mediterana.

Haavisto je kazao kako bi naredni sastanak trebao biti održan u Turskoj, a nadaju se i nastavku opsežnih razgovora. Prema njegovim riječima razgovarano je o migracijama.

”Nadamo se da će uskoro doći do pozitivnih i stabilnih progresa kada je u pitanju rješenje kiparskog pitanja i istočnog Mediterana“, rekao je Haavisto koji je dodao kako je razgovarano i o pitanjima u oblasti ljudskih prava.

Odgovorio je i na pitanje da komentariše odnose EU i Turske, te da li bi preko Bjelorusije prema Turskoj moglo doći do migrantskog vala.

”U EU izvještaju o kojem govorite, odnosi Turske i EU su okarakterizirani kao na najnižem nivou. Primijetimo da je prošle godine u istočnom Mediteranu došlo do određenih tenzija između Turske i zemalja EU. U 2021. godini je došlo do određenog pomaka. Organizirane su posjete Ankari, a dijalog je nastavljen”, odgovorio je Haavisto.

Osvrnuvši se na stanje u Afganistanu, kazao je kako dijele istu zabrinutost kao i Turska.

”Brze promjene u Afganistanu mogle bi potaći novi migrantski val“, naglasio je Haavisto.

Upozorio je kako bi oni koji danas u miru žive u Afganistanu, mogli biti primorani da napuste zemlju.

”Ovo je zabrinutost koju dijeli međunarodna zajednica. Međunarodna zajednica očekuje da pregovorima budu garantirana i zaštićena sva prava. Ne želimo da ičija sigurnost bude ugrožena u Afganistanu”, rekao je Haavisto.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!