Bosna i Hercegovina     | 10.07.2021. 10:12 |

Mostarskom SKB-u hronično nedostaje krvi, apeluju na darivatelje (VIDEO)

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 10. jula (FENA) - Mostarskoj Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) hronično nedostaje krvi, a najteže stanje je s negativnim krvnim grupama, upozorila je voditeljica Transfuzijskog centra te bolnice Jadranka Knežević.

- Nedostaje nam svih negativnih krvnih grupa, pogotovo A negativne i B negativne, imamo nešto O negativne i AB negativne. Što se tiče rezus pozitivne krvi, imamo toliko da možemo izdržati dva dana bez stresa - kazala je Knežević za Fenu.

Kada bi imali negdje oko 70 ljudi dnevno da daruju krv, naglašava, "mi bismo bez problema radili, a svaki bolesnik bi onog trenutka kad se traži dobio sve ono što mu treba, iako se i ovako snalazimo na sve moguće načine da naši bolesnici dobiju sve što im je potrebno".

Kako je dodala, veliki problem su i trombociti, a ljetni je period i on uvijek donosi nedostatak davanja krvi. Nakon 'covida', SKB je krenuo s "hladnim operacijama", a uz sve to, Transfuzijski centar mora imati spremnu krv i krvni pripravak i za hitne slučajeve.

- Veliki problem su trombociti, koji se traže kod određenih oboljenja, kao i operacija i hroničnih bolesnika. Da bismo napravili jednu terapijsku dozu za trombocite potrebno nam je četiri do šest ljudi.

Nekako to premošćujemo radom na staničnom separatoru kada zovemo davatelje da dođu i ponude svoju ruku da daruju samo trombocite, a sve ostalo vratimo u cirkulaciju - ističe Knežević.

Nije se dogodilo, kako je kazala, pa čak ni u velikoj koronakrizi da je bolesnik ostao bez nekog krvnog pripravka.

- Mučimo se, tražimo krv, idemo po terenu, animiramo ljude, animiramo davatelje. Za vrijeme korone, evo godinu i po imali smo stalno probleme zato što su bili izvanredni uvjeti ali nekako se sad to normalizira i pokušavamo raditi na naš uobičajen način, organiziramo akcije i svaki dan u našem Transfuzijskom centru primamo davatelje koji dolaze i osiguravamo terapijske doze koje moramo obezbijediti, i koncentrate eritrocita i trombocita i svježe smrznutu plazmu i krioprecipitat, dakle, sve ono što nam se traži - ističe Knežević. 

Davatelj krvi je početak liječenja jednog bolesnika kojeg treba liječiti s krvnim pripravcima, kaže voditeljica Transfuzijskog centra SKB-a Mostar te poručuje kako je puno bolje biti darivatelj nego primatelj.

- Teško je biti bolesnik s onu stranu vrata bolnice i čekati da neko ko je zdrav pruži ruku za njega. Zato postanite davateljem krvi jer to je privilegija - poručila je Knežević.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6170

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1FhY5kJQi1l_QNVQ172Fvoia2EsEiQxCa?usp=sharing

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo