Bosna i Hercegovina     | 08.07.2021. 13:54 |

Ostale odluke i zaključci Vlade FBiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. srpnja (FENA) – Federalna vlada usvojila je izvješće o zaduženju Federacije BiH po osnovu emisije obveznica na aukciji održanoj 8. 6. 2021. godine. Tada je Federacija BiH ponudila 30.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM po obveznici (ukupno 30.000.000 KM), s rokom dospijeća od deset godina.

Vlada FBiH je bivšu kasarnu „Hrenovica“ i zemljište s pripadajućim objektima i infrastrukturom, bez naknade, dala na korištenje općini Pale, te zadužila Službu za zajedničke poslove organa i tijela FBiH da zaključi ugovor sa ovom općinom kojim će biti uređeno pitanje naknade za komunalne usluge i održavanje infrastrukture (utrošak električne energije, grijanja, vode, telefona, odvoza otpada i drugih obaveza nastalih korištenjem), priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Agenciji za državnu službu FBiH odobreno je raspoređivanje sredstava uplaćenih od strane UNDP-a, u svibnju 2021. godine u iznosu od 54.200 KM, za realizaciju aktivnosti u okviru projekta „Organizacija programa obuke za uposlenike entitetskih, kantonalnih i lokalnih vlasti o planiranju i upravljanju razvojem zasnovano na ciljevima održivog razvoja“.

Korisniku eksproprijacije JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar dozvoljen je ulazak u posjed nekretnina prije naknade za nekretnine potpuno eksproprisane rješenjem Službe za urbanizam, građenje, katastar i imovinsko-pravne poslove Općine Travnik. Postupak eksproprijacije vođen je radi izgradnje brze ceste Lašva-Nević Polje nakon što je odlukom Vlade FBiH proglašen javni interes za njenu izgradnju.

Vlada FBiH prihvatila je izvještaje o poslovanju Agencije za bankarstvo Federacije BiH i radu Ombudsmena za bankarski sistem FBiH za 2020. godinu, te informaciju o subjektima bankarskog sistema Federacije BiH sa stanjem na dan 31.12.2020. godine.

Također, Vlada je danas prihvatila informaciju Federalnog zavoda za statistiku o pokretanju aktivnosti za digitalizaciju statističke arhivske građe.

Federalna vlada je donijela zaključak o poništenju ranije raspisane, te o pokretanju nove natječajne procedure za izbor i imenovanje direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Isti zaključak donesen je i kada je riječ o postupku izbora kandidata za člana Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH iz FBiH.

Vlada danas nije prihvatila ni jednog od sedam kandidata s liste koju je za imenovanje direktora Federalne uprave policije u sastavu Federalnog ministarstva unutarnjih poslova predložio Nezavisni odbor Parlamenta FBiH.

Vlada Federacije BiH dala je prethodnu suglasnost za razrješenje vršitelja dužnosti članova Nadzornog odbora JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, zbog isteka mandate. Također, dana je prethodna suglasnost Skupštini ovog javnog poduzeća za imenovanje Dobroslava Galića za predsjednika, a Muhidina Zuke, Ante Vrdoljaka, Indire Čišić i Marije Buntić za članove Nadzornog odbora, ovog javnog poduzeća, na razdoblje od četiri godine.
Za sudjelovanje u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava opunomoćeni su Darko Pranjić (BH-Gas d.o.o. Sarajevo), Jakub Mušinbegović (BNT - Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik i UNIS Ginex d.d. Goražde) i Adnan Mahmutović (Igman d.d. Konjic).

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo