Svijet     | 08.07.2021. 14:29 |

Von der Leyen pozdravila plan ekonomske pomoći Kipru od 1,2 milijarde eura

FENA Internet

NIKOZIJA, 8. jula (FENA) – Kipar je osigurao 1,2 milijarde eura iz fondova EU u četvrtak kako bio oživjeo svoju ekonomiju pogođenu pandemijom, u koraku koji je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozdravila kao „prekretnicu“.

Ona je posjetila mediteranski otok kako bi predstavila odobrenje kiparskih reformi u okviru Plana oporavka i jačanja vrijednog 800 milijardi eura za borbu protiv posljedica pandemije COVID-19 širom evropskog kontinenta.

- To je briljantan rezultat – izjavila je von der Leyen o kiparskom planu.         

-  To će potaknuti rast, modernizirati i transformirati Kipar - izjavila je ona nakon što je predstavila odobrenje kiparskom predsjedniku Nicosu Anastasiadesu.

Nikozija je predložila da koristi 41 posto sredstava za podršku klimatskim ciljevima, kroz promijenjena poreska pravila, liberalizaciju elektroenergetskog tržišta i projektovanje zgrada s energetskom efikasnošću.

Plan također uključuje promoviranje brže bežične mreže i podršku obrazovanju u ranom djetinjstvu, digitalnu obuku i pristup javnoj zdravstvenoj zaštiti.

Još 18 miliona eura planirano je za borbu protiv prirodnih katastrofa, u potezu koji je pohvalila von der Leyen nakon jučerašnje posjete  mjestu najtežeg šumskog požara u kiparskoj istoriji u kome su poginule četiri osobe tokom vikenda.

Pomoć, koju Kipar neće morati otplatiti, dio je stimulativnog ekonomskog paketa EU koji će se rasporediti među 27 država članica, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'