Kultura     | 08.07.2021. 13:18 |

Osnovana Bosanska akademija nauka i umjetnosti 'Kulin ban' - BANUK

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Osnivanje Bosanske akademije nauka i umjetnosti  'Kulin ban' - BANUK ozvaničeno je u Sarajevu, članovi su naučnici raznih profila, a cilj im je da pomognu Bosni i Hercegovini na putu u Evropsku uniju.

Na konferenciji za medije, predsjednik Suad Kurtćehajić okarakterizirao je ovu akademiju  kao multietničku, kao početak okupljanja onoga što bi se, kako je rekao, moglo nazvati bosanska elita.

- Želja je da to bude intelektualni centar moći, koji će davati rješenja za sve probleme u koje Bosna i Hercegovina bude ulazila. Od našeg rada, angažmana i prepoznatljivosti kod građana i u društvu, ovisi da li ćemo opravdati smisao postojanja - poručio je.

Kurtćehajić očekuje da se toj akademiji da određena vremenska šansa, barem godinu i po dana, da bi se vidjelo da li su, kako je kazao, ispunili svrhu postojanja.

Jedan od potpredsjednika Akademije, Elijas Tauber, istaknuo je to kao novi impuls u razvoju nauke u Bosni i Hercegovini, kao priliku da se omogući da i mnogi mladi naučnici dobiju prostor za djelovanje. Kroz naučnu i izdavačku djelatnost namjeravaju,  dodaje, omogućiti prezentiranje svega što je bitno za nauku u Bosni i Hercegovini. Već kaže pripremaju knjige, kao rezultat naučnog rada članova te akademije.

Generalni sekretar Akademije je Nedžad Korajlić, a među članovima su, između ostalih,  Izet Mašić, Zehra Dizdarević, Aleksandar Knežević, Amir Brka.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo