Magazin     | 08.07.2021. 08:27 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 8. srpnja (FENA) -

- 70. Rimljani u Judejskom ratu osvojili i razrušili Jerusalem. Od ruševina je ostao samo zapadni zid velikog jevrejskog hrama - Zid plača.

- 1497. Portugalski moreplovac Vasco da Gama isplovio iz Lisabona na prvo putovanje na kojem je otkrio morski put za Indiju oko Rta dobre nade.

- 1709. Ruska vojska pod zapovjedništvom cara Petra Velikog pobijedila je u bici kod Poltave (Ukrajina) trupe švedskog kralja Carla XII. To je bio kraj švedske vojne moći.

- 1818. U Banjoj Luci rođen franjevac Ivan Frano Jukić. Bio je zagovornik ilirskog preporoda, pisac putopisne i povijesne proze i sakupljač narodne poezije u Bosni. Pokrenuo časopis Bosanski prijatelj.

- 1819. Rođen Vatroslav Lisinski, hrvatski skladatelj, najpoznatiji glazbenik ilirskog preporoda i utemeljitelj hrvatskog nacionalnog izraza u glazbi.

- 1858. Velika Britanija proglasila pobjedu nad indijskim ustanicima, nakon čega je ukinuto Carstvo mogula i likvidirana istočnoindijska kompanija, a Indija je stavljena pod neposrednu upravu britanske krune.

- 1894. Rođen Pjotr Leonidovič Kapica, ruski fizičar, od 1935. ravnatelj Instituta za fiziku Sovjetske akademije znanosti u Moskvi, a od 1955. glavni organizator programa vještačkih Zemljinih satelita (Sputnjik).

- 1956. U Beogradu emitiran prvi eksperimentalni TV prijenos, u povodu proslave stogodišnjice rođenja Nikole Tesle.

- 1967. Umrla Vivien Leigh, britanska kazališna i filmska glumica. Svjetsku slavu stekla je ulogom Scarlett O’Hara u filmu "Prohujalo s vihorom" za koju je nagrađena Oscarom.

- 1992. U ranim jutarnjim satima granatirana i zapaljena zgrada Oslobođenja u Sarajevu. Pričinjena je velika materijalna šteta.

- 1994. Umro Kim Il Sung, komunistički lider Sjeverne Koreje, koji je upravljao zemljom od njenog osnivanja 1948. do smrti.

- 2000. Umro Konstantin Vinaver, pijanista, muzikolog, operski dramaturg i dugogodišnji ravnatelj Opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

- 2003. U nesreći feribota na rijeci Menga u Čandpuru (Bangladeš) udavilo se oko 400 ljudi, od 600, koliko je bilo na brodu.

- 2004. Skupština Kosova je, bez prisustva srpskih predstavnika, usvojila amandmane kojima je naziv Ustavni okvir za privremenu samoupravu na Kosovu promijenjen u "privremeni Ustav Kosova", a "privremene institucije" u "demokratske institucije".

- 2015. Rusija uložila veto u Vijeću sigurnsoti UN-a na britanski prijedlog Rezolucije o Srebrenici. Prilikom glasovanja suzdržane su bile Kina, Nigerija, Angola i Venecuela, dok je preostalih 10 članica glasalo za.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo