Svijet     | 07.07.2021. 18:55 |

Guterres osudio ubistvo haićanskog predsjednika

FENA Internet

NEW YORK, 7. jula (FENA) – Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u srijedu je osudio ubistvo haićanskog predsjednika Jovenela Moisea, dok je Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo duboku šokiranost, žaljenje i tugu zbog Moiseovog ubistva.

- Počinioci tog zločina moraju biti privedeni pravdi. Ujedinjene nacije nastavit će da stoje uz vladu i narod Haitija – navodi u saopćenju Guterresov portparol Stephane Dujarric.

Govoreći u ime Vijeća sigurnosti, francuski ambasador u UN-u Nicolas de Riviere, predsjedajući za juli, izrazio je duboku šokiranost, žal i tugu tog tijela Svjetske organizacije.

Diplomati su saopćili da će  15-člano vijeće najvjerovatnije sastati u narednim danima kako bi bilo obaviješteno o detaljima ubistva.

-  Svi znamo kako je osjetljiva i teška situacija na terenu u Haitiju, u smislu političke situacije i sigurnosne situacije. Ovo stavlja sviju u još težu situaciju - izjavila je novinarima irska ambasadorica u UN-u Geraldine Byrne Nason.

-  Očekujem da ćemo održati sastanak u narednim danima – kazala je ona, opisujući ubistvo kao „mračni sat“  za narod Haitija, istaknula je kako je bitno da će mu vijeće izraziti podršku. Irska je trenutno članica Vijeća sigurnosti.

Haićanski premijer Claude Joseph zatražio je od Vijeća sigurnosti da se što ranije sastane i pozvao je međunarodnu zajednicu da pokrene istragu ubistva.

Vijeće sigurnosti saopćilo je u prošloj sedmici da je "duboko zabrinuto političkom sigurnosnom i humanitarnom situacijom u Haitiju i naglasilo je primarnu odgovornost vlade Haitija za bavljenje takvom situacijom“. Politička misija UN-a u Haitiju sarađuje s vladom na jačanju političke stabilnosti i dobre vladavine, zaštiti ljudskih prava i pravosudnoj reformi i da joj pomogne u održavanju slobodnih i poštenih izbora.

Mirovne snage UN-a razmještene su na Haiti u 2004. nakon pobune pod vodstvom svrgnutog ondašnjeg predsjednika, Jean-Bertranda Aristidea koji je nakon toga otišao u egzil.To je bila jedina mirovna misija UN-a na američkim kontinentima dok nije zatvorena 2019., prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'