Bosna i Hercegovina     | 07.07.2021. 15:55 |

Opozicioni poslanici PSBiH pozvali na usvajanje zakona o sukobu interesa (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Poslanici SDP-a, Naše stranke i A-SDA-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović, Damir Arnaut i Jasmin Emrić zatražili su danas usvajanje Prijedloga zakona o sukobu interesa.

Magazinović je podsjetio šta se dešavalo s ovim zakonom, koji je jedan od tri koji su prioritet za BiH kako bi dobila kandidatski status BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

- U prošlom mandatu grupa poslanika s predstavnicima međunarodne zajednice, radila je na izradi Izbornog zakona. Pred kraj mandata taj smo zakon usaglasili, potpisali i stavili u proceduru. Već tada su bile vidljive opstrukcije, pa je taj zakon dočekao kraj mandata, a da se o njemu nije raspravljalo. U ovom mandatu smo taj zakon preuzeli i uputili u proceduru, ali opstrukcije su se nastavile - kazao je.

Ističe da je više od dvije godine trajao put do samog izjašnjavanja, nakon čega je zakon usvojen u Predstavničkom domu, a onda ga je Dom naroda počeo opstruirati.

- Međunarodna zajednica nakon usvajanja nije pozdravila ovaj zakon, ali dato je zeleno svjetlo ministru pravde BiH da pored zakona koji je u proceduri, radi novi zakon o sukobu interesa. Epilog toga je Venecijanska komisija dala niz primjedbi i pokazala da u Vijeću ministara ne postoji stvarna namjera da se ovaj zakon napravi onako kako bi željeli evropski partneri i da ispunjava kriterije - navodi poslanik Magazinović.

Naglašava da su Emrić, Arnaut i on u proceduru ponovo stavili zakon koji je Predstavnički dom već jedanput usvojio, uvažavajući amandmane SNSD-a i HDZ-a, koji su u skladu s evropskim kriterijima.

Dodao je da je institut sukoba interesa u potpunosti obesmišljen, prije svega u Federaciji BiH gdje ni na federalnom, kantonalnom ili općinskom nivou ne postoji institut sukoba interesa, niti postoji zakon koji se primjenjuje.

- Izgleda da svim političkim elitama, koje su navikle da zloupotrebljavaju svoj položaj, jednako ne odgovara da taj zakon bude usvojen. Očekujemo da ovaj zakon podrže međunarodne institucije i bude usvojen u Predstavničkom domu, a onda i u Domu naroda - zaključio je Magazinović. 

Poslanik Naše stranke Damir Arnaut napominje da je Dom naroda napravio presedan koji se nikada nije desio u dejtonskoj BiH, kada je tražio od Predstavničkog doma da ispravi greške u zakonu.

- Predstavnički dom ne ispravlja greške, on usvaja zakone. Dom naroda je tom tehnikalijom zaustavio put ovog zakona, jer SNSD i HDZ nisu željeli efikasan sistem kontroliranja sukoba interesa. U komisiji koja odlučuje o sukobu interesa ne trebaju sjediti političari, već stručni ljudi koji najmanje deset godina nemaju ništa s političkim strankama - navodi Arnaut.

Zakon je modeliran, napominje, na istom zakonu koji se primjenjuje u Republici Hrvatskoj, uvodi istu komisiju kao u Hrvatskoj i nije slučajno da je ta komisija javno tijelo s najvećim povjerenjem građana u toj zemlji, kazao je.

Apelirao je na Evropsku komisiju, pogotovo na šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera, kojem je lično rekao da će se desiti upravo ovo što se desilo s mišljenjem Venecijanske komisije, da stanu iza ovog prijedloga zakona, nakon što su Misija OSCE-a u BiH i Transparency international to ranije uradili.

Poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić ističe da je paradoksalna situacija da poslanici Predstavničkog doma rade posao Vijeća ministara i nastoje spasiti evropski put BiH.

- Zakon o sprječavanju sukoba interesa je tema od 2013. godine kada je Vijeće Evrope dalo BiH preporuke koje obavezuju unaprjeđenje sistema sukoba interesa u BiH. Dom naroda je vratio zakon na ispravku Predstavničkom domu, a to se ne može desiti jer su usvojeni dupli amandmani na dva člana zakona i to je za Dom naroda bila glavna prepreka, iako smo predlagali Ustavnopravnoj komisiji da se može riješiti ta situacija ako ima dobre volje - kazao je Emrić.

Kako je naveo, ovim prijedlogom zakona se depolitizira komisija, čiji članovi više ne mogu biti iz Parlamenta, što je ranije navedeno kao sukob interesa, zbog čega nije bilo povjerenja u rad te komisije.

- Ovo je šansa i test za vlast u BiH i većinu u Parlamentarnoj skupštini, da usvoje ovaj zakon i na taj način naprave jedan od koraka na evropskom putu, odnosno ka kandidatskom statusu BiH - zaključio je Emrić.

Evropska komisija ranije je pred BiH stavila 14 prioriteta koje je potrebno ispuniti kako bi Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, a donošenje zakona o sukobu interesa jedan je od tih prioriteta.

Pogledajte https://fena.ba/video/6159

Preuzmite https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1qDp-2NUwA7Jh2QLQs3OnLJZk53Zbq0kT

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!