Bosna i Hercegovina     | 07.07.2021. 13:38 |

Zildžić: Imamović i većina u GV Tuzla podrivaju osnovna načela parlamentarne demokratije

FENA

TUZLA, 7. jula (FENA) - Predsjednik SDA Tuzla Salko Zildžić i vijećnik ove stranke u Gradskom vijeću Zijah Rifatbegović optužili su danas većinu u gradskom parlamentu, predvođenu SDP-om, da uskraćuju SDA pravo da kandidiraju svoje predstavnike u komisije i savjete mjesnih zajednica.

- Većina predvođena gradonačelnikom Jasminom Imamovićem onemogućila nam je je de predložimo svoje predstavnike u radna tijela Gradskog vijeća i povjereničke odbore u savjetima mjesnih zajednica. Mi smo ranije dobili dokument po kojem SDA treba imati 44 predstavnika u savjetima mjesnih zajednica, kao i 19 predstavnika u radnim tijelima Gradskog vijeća – kazao je Zildžić na press konferfenciji u Tuzli.

SDA je na lokalnim izborima u Tuzli bila druga stranka po snazi, osvojivši 16,17 posto glasova. Međutim, nakon izbora četiri od pet vijećnika odlučili su da postanu dio većine u Gradskom vijeću.

- Ovdje se radi o mogućoj trgovini utjecajem i to pozicijama i resursima SDA, a sve na uštrb glasača SDA. Sve ovo ima za cilj da se mi kao najjača opoziciona stranka destabiliziramo. Na pozicije koje pripadaju SDA sada su imenovani ljudi koji su bili na listama drugih političkih subjekata, većinom iz Pokreta deokratske akcije (PDA) - kaže Zildžić.

On pojašnjava da je SDA dobila dva člana prilikom imenovanja privremenih komisija, a poslije toga su četiri sada već bivša vijećnika SDA, problematizirali prijedloge stranke u čemu ih je podržala većina u GV Tuzla.

Vijećnik SDA Zijah Rifatbegović kazao je da je sve urađeno zahvaljujući izmjenama Poslovnika o radu GV Tuzla, čime je napravljeno političko nasilje. Naime, Poslovnik je ranije propisivao da se radna tijela popunjavaju na osnovu proporcionalne zastupljenosti političkih subjekata na osnovu izbornog rezultata. Također, Poslovnik je propisao i da ukoliko vijećnici istupe iz političkog subjekta to ne utječe na finansiranje ili status političkog subjekta. Međutim, većina u GV Tuzla, kaže, omogućila je samostalnim vijećnicima da dobiju status političkog subjekta, što je nezabilježeno o parlamentarnoj demokratiji u BiH.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo