Regija     | 07.07.2021. 10:19 |

Vježba ResponSEE - Prekogranična kontrola katastrofe nakon zemljotresa

FENA Saopćenje

 

 

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Dvodnevna virtuelna prekogranična vježba za stolom odvija se u nekoliko zemalja zapadnog Balkana - u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH, vježba je dio projekta koji finansira EU „ResponSEE“ pod vodstvom vlade Štajerske / Austrije, uključujući partnere iz Bosne i Hercegovine, Rumunije, kao i Crne Gore i Albanije.

Cilj projekta ResponSEE je ojačati spremnost za katastrofe na zapadnom Balkanu povećanjem interoperabilnosti, omogućavanjem i podržavanjem saradnje u međunarodnom odgovoru na katastrofe kako bi se Albanija i Bosna i Hercegovina približile Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije.

Vježba se zasniva na diskusiji, u kojoj se raspravlja o postupcima, smjernicama i planovima i započinjanju procesa donošenja odluka, kako bi se pronašli načini još snažnije prekogranične podrške između tri zemlje i međunarodne zajednice, poput Euvpske unije, NATO-a, Ujedinjenih nacija.

Nakon ove vježbe, krajem 2021. godine, bit će izvedena vježba komandnog mjesta i sveobuhvatna terenska vježba u aprilu 2022. godine, zasnovana na scenariju potresa.

Već sada, nakon prvog dana vježbe, može se reći da su svi uključeni partneri vrlo angažirani i da su imali plodne diskusije. Ovo je dobra prilika za saradnju sa susjedima na zapadnom Balkanu i razmjenu stručnosti kako bismo se pripremili za moguće katastrofe u regiji, kaže se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta