Bosna i Hercegovina     | 06.07.2021. 14:59 |

Narednih dana nastavak ekshumacija u istočnoj Bosni

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6.juna (FENA) -  Identitet žrtava iz proteklog rata koje su nedavno ekshumirane iz masovne grobnice u općini Kalinovik, bit će utvrđen u narednom periodu posredstvom DNK analize. U međuvremenu, iz Insitituta za traženje nestalih osoba BiH najavljuju nove ekshumacije na području istočne Bosne.

Glasnogovornica INO BiH Emza Fazlić napominje  da je grobnica na lokalitetu Dobro polje u općini Kalinovik, najveća  i prva masovna grobnica otkrivena u ovoj godini.

Stručna ekipa za ekshumacije na ovoj lokaciji radila je duže od dvije sedmice s obziom da se radilo o vrlo teškom, nepristupačnom i strmom terenu a njegovim pretraživanjem na samoj površini otkriveni su posmrtni ostaci najmanje devet žrtava proteklog rata.

Prema informacijama INO BiH najvjerovatnije se radi o žrtvama koje su 1995. godine dovedene na ovu lokaciju, strijeljane i bačene niz strmu padinu u kanjon rijeke Bistrice, a nekima od njih su bile vezane ruke žicom što su pokazali dokazi koji su pronađeni na mjestu eksumacije.

Glasnogovornica Instituta podsjeća da je na području istočne Bosne u protekloj godini izvršeno 29 ekshumacija te ekshumirano isto toliko žrtava, od kojih je do sada identifikovano 11. Po njenim riječima ekshumacije se nastavljaju širom BiH.

- U narednim danima ćemo nastaviti ekshumacije na području Rogatice, Višegrada, Foče, Tjentišta. Intenzivno se radi i u nekim od ovih slučajeva smo dobili informacije upravo od građana koji su sami došli do određenih informacija o lokacijama žrtava koje su njima bliski srodnici. Obratili su se INO BiH i mi sada intenzivno radimo na rješavanju svih tih slučajeva, zajedno sa SIPA-om, Tužilaštvom BiH i ostalim članovima tima za ekshumacije – precizirala je Fazlić.

Navela je da su informacije o tačnim lokacijama grobnica koje kriju posmrtne ostatke žrtava  proteklog rata i dalje najveći problem.

Iako su ekipe Instituta stalno ne terenu, neke od informacija se ne pokažu tačnim iako su svjedoci sigurni da su baš na tom području vidjeli ili čuli da se tu nalaze neke od žrtava.

 - U istočnoj Bosni se još traga za više od 1.600 nestalih  osoba, što je veliki broj nažalost. Apelujemo na sve one koji imaju bilo kakva saznanja o postojanju grobnica da nam se jave, kako bi žrtve pronašle konačni smiraj – istakla je glasnogovornica INO BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!