Bosna i Hercegovina     | 06.07.2021. 15:12 |

Evropski pokret u BiH dodijelio ordene zaslužnim građanima BiH (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Evropski pokret u Bosni i Hercegovini dodijelio je danas "Ordene naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine", u sklopu projekta "Dani i mjeseci Evrope u BiH 2021". 

Ordeni su uručeni tim-menadžerici ženske košarkaške reprezentacije BiH Raziji Mujanović i jednoj od najboljih bh. košarkašica Nikolini Babić, federalnoj ministrici okoliša i turizma Editi Đapo, predsjedniku Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmetu Egrliću, te osnivaču SBF-a i bivšem direktoru BBI banke Ameru Bukviću. 

Kako je kazao predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, BiH nema funkcionalan zakon o medaljama i ordenima, stoga je Evropski pokret u BiH, kao društveno-odgovorna organizacija, od 2010. godine, kada je ukinut vizni režim s EU, preuzeo na sebe ulogu dodjeljivanja ordena.

Praštalo je istaknuo uspjehe današnjih laureata, naglasivši da je ženska košarkaška reprezentacija BiH ostvarila ogroman uspjeh osvojivši peto mjesto na Evropskom prvenstvu, a taj uspjeh je još veći kada uzemamo u obzir da nije imala pomoć države niti relevantnih institucija.  

Tim-menadžerica bh. košarkašica Razija Mujanović vjeruje da je BiH osvojivši peto mjesto na EP-u pokazala da male države mogu ostvariti velike uspjehe, te da ženska košarkaška reprezentacija BiH tek treba da pokaže svoju stvarnu snagu i donese medalju s jednog velikog takmičenja. 

Nikolina Babić ističe da je igranje za reprezentaciju BiH veliko zadovoljstvo, te da će ova ekipa bh. košarkašica sigurno ostvarivati još veće uspjehe. 

Ministrica Edita Đapo je podsjetila da se u oblasti okoliša i turizma učinjeni veliki reformski procesi i doneseni važni zakoni, te da će tokom pristupanja Evropskoj uniji oblast okoliša činiti oko 30 posto pravne stečevine EU.

- Što se tiče turizma, radili smo na promociji BiH, uređenju legislative i izradi strategije koja će uskoro vidjeti svjetlo dana. Pandemija je zaustavila kretanje ljudi i ugrozila privredu, a Federalno ministarstvo okoliša i turizma je izašlo s programom pomoći kako bismo spasili radna mjesta - podsjetila je Đapo i dodala da nagradu Evropskog pokreta u BiH vidi kao zaslugu svojih stručnih službi.

Evropski pokret u BiH dodjeljuje "Orden naroda, građanki i građana" od 14. decembra 2010. godine. Nosioci ordena do sada su bili predsjednici država, ambasadori, sportski i kulturni djelatnici, uspješni privrednici, novinari, NVO i drugi društveni subjekti BiH, regiona i svijeta. 

Pogledajte https://fena.ba/video/6153

Preuzmite https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1cte-FKriWDfN7nAOqB2sR53yr7fDwNxF

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'