Svijet     | 06.07.2021. 14:54 |

Vatra ponovo izbila u tvornici hemikalija u Bangkoku

FENA Internet

BANGKOK, 6. jula (FENA) -  Hemikalije u tvornici u neposrednoj blizini tajlandske prijestonice zapalile su se ponovo  u utorak, stvarajući  još jedan oblak otrovnog crnog dima povećavajući  kontinuirane zdravstvene rizike uzrokovane industrijskom nesrećom u kojoj je poginula jedna osoba i deseci su povrijeđeni.

Vatrogascima su bila potrebna više od 24 sata da suzbiju vatru, koja je prvobitno započela s eksplozijom oko tri sata ujutru u ponedjeljak i koja se mogla čuti kilometrima daleko, razbijajući prozore i vrata na obližnjim kućama.

Uprkos naporima vatrogasaca da spriječe da krajnje zapaljiva hemikalija monomer stiren ponovo bukne, nastavljajući da je posipaju vodom i pjenom, plamen je ponovo izbio i vatra je divljala do popodnevnih sati u utorak  u njenim skladištima koja su uništena u eksploziji i požaru.

Više od 60 ljudi povrijeđeno je u nesreći, među kojima su i deseci radnika službi za vanredne situacije, a više od 30 je  hospitalizirano. Jedan čovjek, identifikovan kao 18-godišnji dobrovoljni vatrogasac, poginuo je u požaru.

Vlasti su naredile da zona duga pet kilometara u okolini tvornice za proizvodnju pjene i peleta, u blizini glavnog aerodroma u Bangoku, bude evakuirana u vrijeme dok u tvornici još tinja vatra, poručivši mještanima da izbjegavaju udisanje gasova i upozoravajući da bi mogli izazvati vrtoglavicu i mučninu, a dugoročno i rak.

U utorak je Attapol Charoenchansa, koji predvodi tajlandski odjel za kontrolu zagađenja, kazao da timovi kontroliraju kvalitet zraka i vode u regiji u okolini tvornice, i da razmatraju sužavanje zone evakuacije kako bi omogućili nekim mještanima da se vrate kućama.

On je, ipak, upozorio da bi kiša, koja je počela padati u popodnevnim satima po lokalnom vremenu, mogla izmjestiti hemikaliju u vodne resurse, koje bi teško bilo kontrolirati, prenosi AP.

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'