Svijet     | 05.07.2021. 17:38 |

U Indoneziji drugi dan zaredom rekordne brojke novozaraženih

FENA Internet

DŽAKARTA, 5. jula (FENA) – Indonezijska vlada u ponedjeljak je pristala da proširi budžet zdravstvene zaštite u borbi protiv koronavirusa i uvede telemedicinske usluge pacijentima koji nisu u kritičnom stanju, u naporu da ublaži pritisak na zdravstveni sistem opterećen višednevnim rekordnim ciframa zaraženih ljudi.

Indonezija se bori protiv jedne od najtežih azijskih epidemija koronavirusa, podstaknutu rapidnim širenjem krajnje zarazne delta varijante prvi put uočene u Indiji.

Vlasti su javile u ponedjeljak o 558 preminulih u proteklih 24 sata, drugi uzastopni dan s rekordnim brojem umrlih, i o 29.745 novozaraženih, deseti dan s rekordnom cifrom zaraženih u proteklih 15 dana.

Ministar finansija Sri Mulyani Indrawati objavio je da će ulaganja u zdravstvo biti ponovo povećana na 193,93 triliona rupija (13,39 milijardi dolara) za liječenje koronavirisa, testiranja, traganja, za vakcine i lijekove, i zaštitnu opremu, sumu veću od one objavljene u petak.

Ministar zdravstva Budi Gunadi Sadikin kazao je da će telemedicinske usluge biti pružane od utorka od firmi kao što su Alodokter i  Halodoc, i da će one uključivati besplatne konsultacije i isporuke lijekova.

- Pacijenti pozitivni na COVID-19 mogu dobiti medicinske usluge na vrijeme bez čekanja u redovima u bolnicama, tako da bolnice mogu dati prioritet pacijentima s blagim, teškim i kritičnim simptomima – izjavio je on na konferenciji za novinare.

Zauzetost bolničkih kreveta širim zemlje zaključno s 2. julom iznosi 75 posto, saopćilo je ministarstvo zdravstva, ali su neke bolnice na najmnogoljudnijem otoku Java javile o popunjenosti 90 posto kapciteta, uključujući i prijestolnicu Džakartu, prenosi AP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta