Svijet     | 05.07.2021. 14:09 |

Bivši premijer Lee Nak-yon objavio je kandidaturu za predsjednika Južne Koreje

FENA Internet

SEUL, 5. jula (FENA) - Bivši premijer Južne Koreje  Lee Nak-yon službeno je objavio svoju predsjedničku kandidaturu u ponedjeljak, obećavajući oporavak oslabljene srednje klase u zemlji.

Lee, također bivši zastupnik u pet mandata i bivši šef vladajuće Demokratske stranke, najavio je da će se pridružiti utrci za osvajanje liste stranke za kandidiranje na predsjedničkim izborima 9.marta.

Uz slogan "zemlje koja čuva moj život", Lee je svoju predizbornu poruku usmjerio na obećanja da će ublažiti sve veći ekonomski nesklad u zemlji i pojačati nacionalni sistem socijalne zaštite, prenosi Yonhap, novinska agencija Južne Koreje.

-Srednja klasa, koja je prije 10 godina predstavljala 65 posto (stanovništva zemlje), sada se smanjila na 57 posto. Izgradit ću (orijentiranu) ekonomiju srednje klase. Proširit ću udio srednje klase na 70 posto - rekao je Lee najavljujući svoju predsjedničku kandidaturu putem  YouTube kanala.

Dodao je da "društvo postaje jače protiv krize i njegova se nejednakost ublažava kada srednja klasa čini velik dio."

Lee se također založio za "novi nacionalni sistem socijalne zaštite" koji će garantirati snažniju socijalnu mobilnost i sprečavanje nasljeđivanja društvene klase.

"Socijalna nejednakost raste iz dana u dan. Rastuća nejednakost još se više pogoršava izbijanjem COVID-19", istaknuo je, obvezujući se na obnovu pravde, prenosi Yohnap.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana