Ekonomija     | 05.07.2021. 15:02 |

PUFBiH - U periodu januar-juni uplaćeno 2.735.996.349 KM javnih prihoda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Porezna uprava Federacije BiH saopćila je da su porezni obveznici Federacije BiH, u periodu januar - juni ove godine, uplatili 2.735.996.349 KM javnih prihoda. To je, u odnosu na isti period 2020. godine, više za 289.594.718 KM ili za 11,84 posto.

U strukturi javnih prihoda, za period januar - juni ove godine, porez na dohodak i zaostali prihodi od poreza fizičkih lica naplaćeni su u iznosu 228.047.469  KM.

Porez na dobit i zaostali prihodi od poreza na dobit naplaćeni su u iznosu 212.434.972 KM, porez na promet nepokretnosti i prava naplaćen je u iznosu 33.840.647 KM.

Porez na imovinu, nasljeđe i poklon naplaćen je u iznosu 22.104.322 KM, izostali prihodi od ostalih poreza naplaćeni su u iznosu 302.465 KM, takse i naknade su naplaćene u iznosu 336.928.157 KM, novčane kazne su naplaćene u iznosu 21.563.916 KM, članarine su naplaćene u iznosu 3.670.191 KM, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu 2.310.261 KM.

U periodu januar - juni ove godine naplaćeni su doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i doprinosi za slučaj nezaposlenosti u ukupnom iznosu 1.874.317.842 KM.

U strukturi doprinosa, za period januar - juni ove godine, naplaćeni su doprinosi za PIO/MIO u iznosu 1.048.280.143 KM, doprinosi za zdravstveno osiguranje 739.772.379 KM, doprinosi za osiguranje za slučaj nezaposlenosti 86.265.320 KM. 

Broj zaposlenih u Federaciji BiH, prema prebivalištu zaposlenika, na dan 30.06.2021. godine iznosio je 526.978. Taj broj veći je za 2.889 u odnosu na podatak od 31.05.2021. godine, kad je broj zaposlenih iznosio 524.089.

Prema službenim podacima Porezne uprave Federacije BiH na dan 30.06. ove godine, na području Federacije BiH instalirano je ukupno 87.344 fiskalnih uređaja, putem kojih je u junu ove godine evidentiran ukupan promet u iznosu 4.031.363.051,62 KM.

 U odnosu na 30.06.2020. godine broj fiskalnih uređaja je veći za 3.329, a evidentirani promet u junu ove godine veći je, u odnosu na juni 2020. godine, za 360.828.624,53 KM - navodi se.

Općina s najvećim brojem fiskalnih uređaja, na dan 30.06. ove godine, je općina Centar Sarajevo. Na području te općine je instalirano 5.727 fiskalnih uređaja.

Općina s najmanjim brojem fiskalnih uređaja, na dan 30.06. ove godine je općina Dobretići, na čijem području su instalirana četiri fiskalna uređaja.

Najveći ukupan promet, putem fiskalnih uređaja u junu ove godine,  evidentiran je u općini Novi Grad Sarajevo. Na području te općine evidentiran je ukupan promet fiskalnih uređaja u iznosu 340.022.406,31 KM.

Općina u kojoj je evidentiran najmanji ukupan promet, putem fiskalnih uređaja u junu ove godine, su Dobretići na čijem području je evidentiran ukupan promet fiskalnih uređaja u iznosu 62.538,75 KM.

Porezna uprava Federacije BiH poziva sve obveznike da posluju legalno i svaki pojedinačno ostvareni promet evidentiraju preko fiskalnog uređaja i kupcu izdaju račun. Izdavanjem računa obveznici neće biti izloženi izricanju sankcija i mjera kao što su privremeno zatvaranje objekata i plaćanje visokih novčanih kazni.

Porezna uprava zahvaljuje poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da posluju legalno, svoj novac koriste za unaprjeđenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata.

Porezna uprava poziva obveznike da obaveze izvršavaju blagovremeno, dobrovoljno ih prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika odnosno  posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja. 

Porezna uprava će, na sve načine, pomagati obveznike koji pokazuju da imaju namjeru i žele da izvršavaju sve porezne obaveze, a iskazati odlučnost za poduzimanje svih mjera prema obveznicima koji ih žele izbjeći, te poduzetim mjerama i aktivnostima ove obveznike usmjeriti na zakonito postupanje.

- Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima, graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. Porezna uprava zahvaljuje svim medijima za saradnji. Izvještavanjem o našem radu doprinijeli ste transparentnijem radu Porezne uprave i podizanju ukupne svijesti poreznih obveznika da izmiruju svoje obaveze - ističe se.

Porezna uprava poziva računovodstvenu i revizorsku profesiju da radi na način koji služi javnom interesu i postupa u skladu s važećim zakonima, kao i da se suzdrži od ponašanja koje može štetiti javnom interesu i biti diskreditirajuće za računovodstvenu i revizorsku profesiju.

- Odgovornost računovođe nije isključivo u tome da se zadovolje potrebe pojedinačnog poslodavca, nego da postupa u skladu s važećim propisima i tako djeluje u javnom interesu.

Vaša struka može i treba da ima značajnu ulogu u sprječavanju nelegalnih aktivnosti poreznih obveznika i odgovornih osoba tako da, savjetima i radnjama, utječete da ne vrše nezakonite radnje a one koji to čine prijavite Poreznoj upravi. Da ne biste bili učesnici u vršenju nezakonitih aktivnosti pozivamo vas da Poreznoj upravi prijavite sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika, kod kojih obavljate aktivnosti – navodi se.    

Porezna uprava Federacije BiH poziva notare u Federaciji BiH da, kao nosioci javne službe, prilikom obavljanja pravnih poslova čiji je predmet prenos ili sticanje vlasništva ili drugih stvarnih prava vode računa o zakonskim uslovima koje je neophodno ispuniti za nesmetan promet i tako rade za dobrobit pravnog sistema i svih građana.

Porezna uprava poziva službu notara da, u cilju efikasnije provedbe zakona prilikom sačinjavanja kupoprodajnih ugovora, vode računa i o odredbama Člana 55. Zakona o porezu na dobit, Člana 18 stav 1. i 3. Zakona o finansijskom poslovanju i Člana 31. stav 1. Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH i tako zaključenjem ugovora izbjegnu rizik nepoštivanja zakona.

Porezna uprava Federacije BiH poziva sve radnike koji rade 'nacrno' da o tome obavijeste Poreznu upravu. 

- Porezna uprava razmotriti će sve prijave, ozbiljno i temeljito, postupiti u skladu sa zakonom, svojim nadležnostima i raspoloživim kapacitetima i poduzeti mjere koje joj stoje na raspolaganju da bi poslodavci prijavili radnika. Samo tako moći ćete ostvariti svoja, zakonom zagarantovana, prava (pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa) – ističe se.

Porezna uprava Federacije BiH u saopćenju za javnost podsjeća radnike  posebno mlade ‘ovo je vaša domovina, tu trebate ostati i biti sretni, nikako obespravljeni, poniženi i eksploatisani’.

- Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju, ne plaćaju poreze i doprinose varajući tako i vas i državu, istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo. Porezi i doprinosi su i vaš novac. Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave možete dostaviti anonimno putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“ - saopćila je Porezna uprava Federacije BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'