Kultura     | 05.07.2021. 12:54 |

Festival kulture 'Slovo Gorčina' slavi pet decenija od osnivanja

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Festival kulture "Slovo Gorčina", koji u ovoj godini obilježava 50 godina od osnivanja, bit će održan od 30. jula do 1. augusta, a tim će povodom biti publicirana monografija "50 godina Slova Gorčina" koju će urediti Alija Pirić.

Predsjednik Upravnog odbora U.G. "Slovo Gorčina" Gorčin Dizdar podsjetio je na pres konferenciji da je Festival "Slovo Gorčina" osnovan 1971. godine nakon smrti Maka Dizdara, kad je nekoliko entuzijasta iz Stoca odlučilo da u njegovu čast drži recital poezije na nekropoli stećaka Radimlja.

- Vremenom je to preraslo u jedan od značajnijih festivala u našoj državi. Danas je u drugom formatu, ali ipak je i dalje značajan i za Hercegovinu i za BiH - podvukao je Dizdar.

On se također osvrnuo na činjenicu da Festival nema dovoljno podrške ni od jednog nivoa vlasti u BiH.

Predsjednik žirija nagrade "Mak Dizdar" književnik Semezdin Mehmedinović istaknuo je da kao neko ko je povezan s festivalom "Slovo Gorčina" ima priliku vidjeti koliko je taj festival danas dragocjen.

- Svi se sjećamo da je "Slovo Gorčina" bio jedan važan festival, još od 70-ih godina, a i danas se pokazuje kao dragocjen festival ne samo za južnu Hercegovinu ili Bosnu i Hercegovinu. To je jedan od rijetkih važnih regionalnih festivala - podvukao je Mehmedinović.

On je kazao da Festival "Slovo Gorčina" ima svoju fantastičnu demonstraciju u onome što zovemo prva neobjavljena knjiga na koji stiže veliki broj rukopisa. Tako je ove godine na konkurs za prvu neobjavljenu knjigu stigao 51 rukopis.

- Tu se pojavljuje nešto čarobno, a to je kvalitet - ustvrdio je Mehmedinović.

On je rekao da je žiri izabrao 10 rukopisa te će biti težak posao da se odvoje tri najbolja.

- To je tako jedan čist, čedan, savršen prikaz onoga što se ovdje piše - podvukao je između ostalog Mehmedinović.

On je također apelovao i na odgovorniji odnos prema Festivalu "Slovo Gorčina", zapitavši se da li će ako država ne reaguje i ne pomogne tom festivalu on moći i opstati.

Režiserka performansa "E da ednom prestanu gorčine..." Sabrina Begović Ćorić govorila je o tome koliko je poezija Maka Dizdara izazovna i za perfomativnu umjetnost.

Pored tradicionalne dodjele nagrade "Mak Dizdar" mladim pjesnicima, u ovogodišnjem programu naći će se i performans "E da ednom prestanu gorčine..." koji režira Sabrina Begović Ćorić, nastup beogradskog elektro-akustičnog muzičara Kira i video umjetnika Boba Blagočestivog, izložbe grafika Dževada Hoze, fotografija Alexa Elene i VR iskustva Zlatana Filipovića, promocije knjiga Adnana Žetice, Elvedina Nezirovića i Adnana Repeše, filmovi "Indexi", "Scream for me Sarajevo" i "Nek je što šarenije", te nastupi austrijskog benda Orient Okzident Express, bubnjara Alexa Elene, dj-a AudioInFunktion, te Nermina Alukića Čerkeza, kao i niz diskusija, tribina i okruglih stolova.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije