Bosna i Hercegovina     | 04.07.2021. 14:17 |

Izetbegović: Potrebne su nam dobre namjere svih parlamentarnih stranaka (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer danas je sa delegacijom Stranke demokratske akcije (SDA) koju je predvodio predsjednik Bakir Izetbegović,  razgovarao o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Izetbegović smatra da će razgovori koje predstavnici međunarodne zajednice iniciraju sa predstavnicima opozicionih stranaka usmjeriti dalje stvari kada su u pitanju Dom naroda FBiH i izbor članova Predsjedništva BiH.

- Ono za što oni budu spremni, sigurno spremna je i SDA da ide u tom smjeru. Danas su nam potrebni kooperativnost, dobar duh, dobra namjera od svih stranaka koje čine parlamentarnu većinu – istakao je Izetbegović.

Također, on je kazao i to da bi opozicija trebala da odluči, da li je za indirektntan izbor koji je predložen Aprilskim paketom ili su za direktan izbor koji je predložen u "Fileovom modelu".

-  Da li su uopšte spremni da razgovaraju o nekoj asimetriji, trebaju nam 2/3 ruku. Ako su spremni za jedno od ponuđena tri rješenja, onda idemo u tom smjeru, ako nisu spremni onda je to teško – kazao je Izetbegović.

Iako niko od predstavnika SNSD-a nije danas bio na sastanku sa Palmerom, Izetbegović je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da SNSD nije spreman na indirektni izbor.

Izvjesno da će, dodao je, Palmer razgovarati sutra i sa delegacijom SNSD-a.

- Odustali su od tog elementa aprilskog paketa, što predstavlja problem i traži se asimetrija u izboru člana Predsjedništva BiH. Nema spremnosti u SDA, a sumnjam da ima spremnosti da se ide  na asimetriju i u drugim strankama - istaknuo je lider SDA.

Ipak, Izetbegović smatra da će SNSD morati da pravi ustupke.

Današnjim razgovorima sa delegacijama bh. stranaka prisustvovala je i izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst.

Pogledajte https://fena.ba/video/6139/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1hfcE680HhvxGIE8xCCLCPdm_3yOqmW9W?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta