Svijet     | 04.07.2021. 13:06 |

MVP Turske: Spašavanje ljudskih života na moru je moralna i pravna obaveza

FENA Internet

ANKARA, 4. jula (FENA) - Ministarstvo vanjskih poslova Turske reagovalo je u vezi s slučajem nestanka 43 migranta koji su bili nasukani na Mediteranu dok su pokušavali ilegalno preći u Evropu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva se navodi da su s dubokom tugom primili vijest o nestanku 43 migranta u Mediteranskom moru, iako su 84 migranta spašena.

- Ova tragedija na Mediteranu nije ni prva ni posljednja. Turska osjeća duboku tugu zbog ovih bolnih događaja i gubitaka na migrantskim putevima. Na Mediteranu je od početka 2021. godine poginulo 866 migranata. Spašavanje ljudskih života na moru je moralna ali i pravna obaveza država - navodi se.

Naglašeno je da nedostatak koordinacije odgovornosti za traganje i spašavanje na moru unutar Evropske unije i pokušaj prenošenja međunarodne odgovornosti na tranzitne zemlje predstavlja prijetnju pravu na život migranata.

Dodaje se da ni Libija niti Turska nisu izvor iregularnih migracija, a razlozi migracijskih tokova su stalna nestabilnost, sukobi i siromaštvo u podsaharskoj Africi, Afganistanu i Siriji.

 "Nemoguće je pronaći rješenje za ovaj problem i spriječiti migracije bez uklanjanja uzroka samih migracija. Neka druga rješenja samo će povećati patnje migranata, azilanata i povećati rboj smrtnih slučajeva na moru."

Upućen je apel međunarodnoj zajednici da pronađe rješenja za problem migracionih kretanja u regionu te da se pravedno raspodijele odgovornosti i teret u vezi sa ovim pitanjem.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo