Svijet     | 03.07.2021. 14:40 |

Rouhani upozorio na peti val zaraze, širenje delta varijante

FENA Internet

TEHERAN, 3. jula (FENA) - Iran bi se mogao suočiti s petim valom zaraze s COVID-19 dok se krajnje zarazna delta varijanta koronavirusa širi najteže pogođenom zemljom Bliskog istoka, upozorio je predsjednik Hassan Rouhani u subotu.

- Pojavile su se brige da bi kompletna zemlja mogla ući u peti val ukoliko se adekvatna pažnja ne pridaje poštovanju zdravstvenih protokola. Današnji izvještaji pokazuju da samo 69 posto ljudi poštuje mjere opreza – izjavio je Rouhani u govoru emitiranom na državnoj televiziji.         

- Delta varijanta ušla je u zemlju sa juga i jugoistoka, i trebali bismo biti pažljivi kako bismo spriječili njeno širenje u zemlji. Sva zdravstvena pravila moraju se u potpunosti poštovati, u suprotnom ćemo imati problem – kazao je Rouhani.

Iran, s 83 miliona stanovnika, zabilježio je 84.627 preminulih od koronavirusa, u najvišoj takvoj cifri na Bliskom istoku.

Zdravstveni autoriteti proglasili su prijestonicu Teheran i još 91 grad "crvenim zonama" visokog rizika, za 30 više nego prije sedmicu dana. Vlasti su naredile interne putne restrikcije, zatvaranje poslovnih aktivnosti koje nisu od ključnog značaja i limitiranje prisustva na radnom mjestu na 30 posto uposlenika u prijestonici, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta