Kultura     | 02.07.2021. 18:47 |

Spahić: BiH je zemlja Mediterana, dekonstruisati stereotipe o zapadnom Balkanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir i "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić učestvovao je u Barseloni na okruglom stolu "Upravljanje migracijama na više nivoa na Mediteranu", na koji su pozvani studenti i predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti, NGO i stručnjaci iz zemalja Mediterana i Evrope.

Okrugli sto je organizovala Vlada Katalonije na Pompeu Fabra Univezitetu u Barseloni. Spahić je izjavio da je BiH zemlja Mediterana i da je nužno u tom kontekstu izvršiti dekonstrukciju stereotipa o zapadnom Balkanu i ubrzati procese reintegracije zemalja jugoistočne Evrope u EU, jer je to od obostranog interesa.

Govoreći o migrantskoj krizi u BiH, regiji i na Mediteranu i Evropi, Spahić je ilustrovao svoje viđenje ličnim iskustvima i prezentacijom programa solidarnosti Evrope i posebno izložbama koje je organizovao Festival "Sarajevska zima" o ratu i nasilju, kao što su "Suočavanje sa prošlošću" i "Welcome home" sa umjetnicima iz regije jugoistočne Evrope na početku migrantske krize, istakavši da se svaka zemlja u Evropi mora suočiti sa vlastitom prošlošću i učiniti sve da "Evropa bude naša zajednička kuća".

Migrantska kriza je svjetski fenomen i danas 80.000.000 građana planete traži svoje novo životno stanište zbog siromaštva, nasilja i ratova u svojoj zemlji.

Spahić je naglasio da se upravo radi toga ne može izolovano razmatrati pitanje upravljanja migrantskom krizom i upravljanje samo na Mediteranu i istakao da je za ljude koji dolaze Evropa oaza slobode i sigurnosti. Nažalost ni Evropa, ni drugi dijelovi svijeta kojima hrle nisu takve oaze i realnost  im često poništava snove o boljem životu.

Izbor mjesta života je elementarno, temeljno ljudsko pravo i tome svjedočimo, podvukao je Spahić, ne samo na području Mediterana i Evrope. Naglasio je da nema mogućnosti za vrednovanje interkulturalnih, vrijednosti i unapređenja međusobnih odnosa bez uvažavanja kulturalnih raznolikosti i linka diversity, održivog ljudskog razvoja, pluralnosti dijaloga i posebno značajnog inovativnog obrazovanja za slobodu.

Izuzetno je važna mobilnost u svim oblastima ekonomije i socijalnog života i snažnija razmjena obrazovnih, naučnih, kulturni, sportskih i drugih oblika partnerstava, nasuprot patronaskom neokolonijalnom, desničarskom, retrogradnom pristupu, kazao je Spahić.

Spahić je posebno istakao da je došlo krajnje vrijeme da se izvrši temeljna reforma uloge OUN i njenih agencija koje se bave pitanjima migracija.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!