Bosna i Hercegovina     | 02.07.2021. 15:25 |

Tegeltija na međunarodnoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Ohridu

FENA Saopćenje

OHRID/SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija učestvovao je danas sa liderima zemalja zapadnog Balkana na Međunarodnoj konferenciji "Zapadni Balkan: Nedostajući dio slagalice da popuni Evropu".

Obraćajući se učesnicima, Tegeltija je istaknuo da je integracija zapadnog Balkana u Evropsku uniju ključni strateški cilj koji je u zajedničkom interesu i Evropske unije i regiona. Naglasio je da je u proteklih mjesec dana održan niz značajnih regionalnih događaja, kada je jasno iskazano postojanje visokog stepena saglasnosti lidera u regionu o svim ključnim pitanjima od značaja za proces integracija, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Tegeltija je ukazao i na činjenicu da je kriza izazvana pandemijom virusa korona dovela do brojnih izazova u svijetu i zemljama zapadnog Balkana te pokazala koliko smo svi globalno ranjivi.

- Pokazala nam je i da je neophodan globalni, inkluzivni pristup i da niko nije siguran dok nismo svi sigurni - rekao je predsjedavajući Tegeltija, naglasivši da su globalna solidarnost i koordinisan pristup ključ za izlazak iz krize izazvane pandemijom Covid-19.

Ukazao je na važnost konstruktivnog dijaloga i rješavanja svih otvorenih bilateralnih pitanja među zemljama regiona, ali i među zemljama EU.

- Jako je bitno da Evropa pokaže da joj je stalo do zapadnog Balkana, konkretnim aktivnostima kao što je velika pobjeda Evrope ukidanje rominga u cijelom regionu - kazao je Tegeltija i naglasio da je preduslov za napredak provođenje reformi, za šta je, kako je dodao, neophodno jačanje ekonomskih prilika.

Tegeltija je istaknuo neophodnost pokretanja investicionog ciklusa u regionu sa ciljem unapređenja investicionog ambijenta i oporavka ekonomija, naglasivši u tom kontekstu značaj Ekonomskog investicionog plana za zapadni Balkan.

Predsjedavajući Vijeća ministara je istaknuo da je "regionalna ekonomska integracija na koju smo se između ostalog obavezali na samitu u Sofiji prethodne godine, instrument za jačanje rasta, prevladavanje ekonomske krize izvazvane širenjem pandemije Covid-19, modernizaciju privrede u skladu sa standardima EU i približavanje unutrašnjem tržištu EU".

Pozdravio je Berlinski proces te izrazio nadu da će samit u Berlinu 5. jula biti još jedna potvrda posvećenosti regiona i Evropske unije procesu proširenja EU.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'