Bosna i Hercegovina     | 02.07.2021. 13:12 |

Hrvatska: Bez maski na događajima gdje svi imaju covid digitalne potvrde

FENA Agencije

ZAGREB, 2. srpnja (FENA) - Hrvatski nacionalni stožer civilne zaštite donio je novu odluku po kojoj se maske za lice više neće morati nositi na događanjima gdje se nalaze samo osobe koja imaju digitalnu covid potvrdu, objavio je u petak na konferenciji za novinare načelnik Stožera ministar Davor Božinović.

 "Time šaljemo poruku da će digitalne covid potvrde biti zamjena za nošenje maski za lice u sve više situacija. Ako hoćete konkretno, na našoj idućoj konferenciji za medije, mi s ove strane i vi s vaše, imat ćemo digitalne covid potvrde i konferenciju ćemo održati bez maski", najavio je Božinović, prenosi Hina. 

 Najavio je sljedeći tjedan otvaranje dijaloga sa sindikatima i poslodavcima o odluci da će cijepljenje djelatnika biti uvjet tvrtkama za daljnju financijsku potporu koju dodjeljuje Vlada. 

"Proći će ljeto, jesen će brzo, one države koje će se brže procijepiti imat će manji četvrti val i manje ekonomske štete. Očekujem razumijevanje svih jer interes nam je zajednički. Živjeti i privređivati moramo ali to možemo jedino u zdravom okruženju. Vlada neće odustati od potpora, ali očekujemo od svih drugih da participiraju u krizi. Put je jasan, znanstveno, stručno utemeljen, a to je cijepljenje", istaknuo je načelnik Stožera Božinović.

 I ministar zdravstva Vili Beroš se osvrnuo na pitanje uvjetovanosti cijepljenja i potpora tvrtkama, ocijenivši kako solidarnost i odgovornost nije dobra ako je jednosmjerna.

 "Očekujemo da svi koji su primili naknadu, neću reći vrate uslugu, ali daju doprinos da izađemo iz krize. Zdravstven i  ekonomski razlozi idu zajedno, ne vidim razlog ako možemo cijepljenjem omogućiti normalan rad i normalno funkcioniranje, zašto to ne učinimo? Čudi me da neki sada formiraju front protiv cijepljenja. Svi zajedno možemo osigurati bolju budućnost cijepljenjem", komentirao je Beroš.

 Ponovio je potrebu daljnjeg cijepljenja s obzirom da nije postignut cilj do kraja lipnja o 50 postotnoj procijepljenosti protiv covida-19.

 Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je kako je dobra vijest što je u bolnicama trenutno vrlo malo bolesnika, a u samoj Klinici svega pet pacijenata s covidom, među kojima nijedan nije na respiratoru. Upozorava međutim kako bi se mogli ponovno suočiti s većim brojem oboljelih zbog nedovoljnog broja cijepljenjih s obzirom na brzo širenje delta varijante.

 "Delta varijanta koronavirusa preuzela je 95 posto svih izolata. Pred nama je izbor ili cijepljenje ili će zimmer frei ostati frei, djeca biti na online nastavi, starci biti zatvoreni, a mi ćemo ponovno puniti bolnice i groblja", kazala je.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo