Svijet     | 02.07.2021. 12:13 |

Izrael napao poziciju Hamasa u Gazi

FENA Internet

TEL AVIV/GAZA, 2. jula (FENA) - Izraelski avioni bombardovali su tokom noći poziciju Hamasa u pojasu Gaze, u odgovoru na puštanje zapaljivih balona iz palestinske enklave, saopćila je izraelska vojska u petak.

Hamasovi vladari Gaze potvrdili su da je jedna od lokacija pokreta pogođena. Izraelska vojska saopćila je da je to Hamasovo postrojenje za proizvodnju naoružanja. Nije bilo nikakvih izvještaja o žrtvama.

Otkako je primirje od 21. maja okončalo jedanaestodnevne sukobe između Izraela i Hamasa, Palestinci u Gazi sporadično puštaju balone napunjene zapaljivim materijalima preko granice, izazivajući požare koji uništavaju polja u Izraelu.

Palestinci tvrde da puštanje balona ima za cilj izvršiti pritisak na Izrael da ublaži ograničenja priobalnoj enklavi koja su bila pooštrena tokom majskih sukoba.

Lansiranja balona popustila su otkako je Izrael ublažio neke restrikcije Gazi u prošloj sedmici. Od četvrtka su, međutim, baloni ponovo puštani iz Gaze, izazivajući najmanje četiri požara niskog raslinja u blizini izraelskih gradova duž granice.

- U odgovoru na piromansku akciju puštanja balona ka izraelskoj teritoriji, danas su borbeni avioni IDF (izraelske vojske) napali postrojenje Hamasa za proizvodnju oružja – navodi vojska u saopćenju.

Portparol Hamasa Fawzi Barhoum nazvao je izraelske napade „predstavom za javnost“ i kazao je da Palestinci „vrše pritisak na Izrael kako bi ga prinudili da poštuje prava našeg naroda i da se odmakne od svoje nepravedne pozicije“.

Egipat i Ujedinjene nacije pojačali su posredničke napore na prekidu izraelskih napada i puštanja balona iz Gaze, iako takvi incidenti još nisu doveli do šire eskalacije.

Najmanje 250 Palestinaca i 13  Izraelaca ubijeno je u majskim borbama tokom kojih su militanti ispaljivali rakete prema izraelskim gradovima, a Izrael je izvodio zračne udare širom priobalne enklave, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom