Bosna i Hercegovina     | 02.07.2021. 12:38 |

KS- Bez preminulih od virusa korona, pet novozaraženih i deset oporavljenih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - U Kantonu Sarajevo, za posljednja 24 sata, potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze virusom korona, testirane su 472 osobe, a od Covid-19 infekcije oporavilo se deset osoba. U istom periodu nije bilo osoba preminulih od posljedica te infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 28 pacijenata i to na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo 17, a u Općoj bolnici 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' 12. Jedan pacijent koristi kiseoničku potporu disanju. 

Kanton Sarajevo danas bilježi 88 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 694 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo, evidentirane su ukupno 52.664 osobe zaražene virusom korona i 51.291 izliječena.

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u posljednjih sedam dana, prosječan broj zaraženih je četiri, dok sedmična incidenca odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi šest.

U covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 40 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na Drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 25 briseva, a ukupno je na drive-in punktu i u covid-ambulantama urađeno 119 PCR testiranja.

Covid-pozivni centar je zabilježio 896 poziva, a obavljeno je 78 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama.

- Proteklog dana 1.170 sugrađana je vakcinisano na Zetri. Za danas je, po planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS , na vakcinaciju pozvano nešto više od 1.000 osoba. Nastavlja se i revakcinacija onkoloških pacijenata. Mole se građani da poštuju termine koje su dobili za vakcinaciju, da bi se izbjeglo zadržavanje pred dvoranom Zetra - saopćila je Služba za protokol i press KS.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima za saradnju, mole ih da nastave s poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo