Bosna i Hercegovina     | 01.07.2021. 16:53 |

Pripadnici Specijalizirane jedinice za spašavanje FUCZ prošli obuku za ronioce

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Devet pripadnika Specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom Federalne uprave civilne zaštite od 19. do 26. juna u Komiži na otoku Visu (Republika Hrvatska) uspješno su prošli još jednu u nizu obuka za ronioce.

Obuka ronilaca Jedinice specijalne policije Republike Češke (SPČV) i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) nastavak je dosadašnjih zajedničkih aktivnosti koje se provode na osnovu Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke o ekspertnoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata iz vodenih površina u BiH. Sa ovom češkom jedinicom FUCZ sarađuje niz godina, na način da od njih imaju veliku pomoć, u deminiranju vodenih tokova i u obukama.

Da će se ova dosadašnja izuzetno uspješna praksa nastaviti i u narednim godinama potvrdila je i Ivana Hlavsova, ambasadorica Češke Republike u BiH, prilikom nedavne posjete Federalnoj upravi civilne zaštite.

Odsjek Specijalnih ronilačkih aktivnosti i obuke Češke policije (OSPČV) obuku koja se odnosila na upotrebu suhog ronilačkog odijela proveo je po standardu ASTD (Association of sport and technical divers-Asocijacija sportskih i tehničkih ronilaca) i u sklopu razvojne sigurnosne saradnje sa zemljama zapadnog Balkana.

Teoretski dio obuke održan je u ronilačkom centru B24 u Komiži, dok se praktični dio održavao na različitim podvodnim lokacijama oko otoka Visa. Nakon provedene obuke svih devet polaznika dobili su međunarodne certifikate o završenoj specijalizaciji iz oblasti upotrebe suhog ronilačkog odijela. Suho ronilačko odijelo koristi se za ronjenje na velikim dubinama, ali i za ronjenja gdje je boravak duži od granice izdržljivosti.

Ovom obukom stekla su se nova znanja i iskustva pripadnika ronilačkog tima FUCZ iz oblasti zaštite i spašavanja ljudi na vodi i pod vodom, kao i o tehnološkim dostignućima iz oblasti podvodnih aktivnosti.

U 2021. godini planirane su četiri zajedničke misije. Dvije za obuku ronilaca na otoku Visu  i dvije za podvodno deminiranje u Bosni i Hercegovini na području Trebinja i Višegrada, saopćeno je iz FUCZ.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana