Svijet     | 01.07.2021. 14:51 |

Jordanski kralj Abdullah otputovao u SAD radi sastanka s Bidenom

FENA Internet

AMMAN, 1. jula (FENA) – Jordanski kralj Abdullah otputovao je u četvrtak  u Sjedinjene Države u trosedmičnu posjetu koja uključuje prvi sastanak arapskog čelnika  s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući otkako je preuzeo dužnost, saopćila je u četvrtak kraljevska palata.

U saopćenju se navodi da će monarh, u pratnji supruge, kraljice Ranije, prisustvovati sastanku ulagača nakon čega će slijediti privatni angažmani uoči radne posjete Washingtonu radi razgovora  s kongresnim čelnicima i zvaničnicima administracije.

Jordanski zvaničnik kazao je kako se očekuje da se razgovori između kralja i Bidena održe nakon sredine jula.

Odani američki saveznik lobirat će kod visokih zvaničnika na produženje petogodišnjeg paketa pomoći od 6,4 milijardi dolara koji bi trebao isteći naredne godine kako bi pomogao ugroženoj jordanskoj ekonomiji, dodao je zvaničnik.

Washington je jordanski najveći pojedinačni izvor bilateralne pomoći, pružajući mu više od 1,5 milijardi dolara svake godine, i kraljevstvo je jedan od vodećih primalaca američke pomoći inostranstvu, tvrde američki diplomati.

Biden je potvrdio snažnu američku podršku monarhu kratko nakon što je kraljevstvo objavilo da je razriješilo sporenje unutar kraljevske porodice koje je ugrozilo jordansku sliku kao svjetionika stabilnosti u regiji.

Abdullah se snažno usprotivio bliskoistočnom mirovnom planu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i podriva starateljstvo njegove hašemitske porodice nad svetim mjestima u Jerusalemu.

Zvaničnici tvrde da je preokret u američkoj politici pod Bidenom ka tradicionalnijem obavezivanju na dvodržavno rješenje u izraelsko-arapskom sukobu olakšao pritisak na Jordan.

Većina od 10 miliona jordanskih stanovnika su palestinskog porijekla, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta