Bosna i Hercegovina     | 01.07.2021. 14:43 |

Informacije, odluke i zaključci sa sjednice Vlade Federacije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Vlada Federacije BiH danas je na sjednici usvojila informaciju Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 28.6.2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka.

Naredbe i preporuke su donesene s rokom važenja od 14 dana, računajući od 1.7.2021. godine, a Krizni štab FMZ je zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ.

Krizni štab FMZ će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstavima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvjestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U informaciji je navedeno da na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 4.8 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Sarajevskom, Hercegovačko-neretvanskom i Tuzlanskom kantonu.

U 25. sedmici je nastavljen trend opadanja svih indikatora. Najveći pad bilježe broj smrtnih slučajeva zbog COVID-19, ukupan broj hospitaliziranih pacijenata i sedmodnevna incidenca.

Od 8. 3. do 28.6.2021. godine su u FBiH ukupno administrirane 236.972 doze vakcine protiv COVID-19, od čega se na prvu dozu odnosi 148.834, a na drugu 88.138. Pri tome treba napomenuti da za 25. sedmicu, do trenutka pravljenja izvještaja, nisu dostavljeni podaci iz pet kantona.

Napominjemo da danas usvojene naredbe i preporuke Kriznog štaba FMZ možete naći na web stranici Vlade FBiH (www.fbihvlada.gov.ba).

POTPISAN UGOVOR ZA NABAVKU 500.000 SINOFARM VAKCINA

 Federalna vlada danas se upoznala sa informacijom o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19).

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH informisao je Vladu FBiH da je  kineska strana službeno obavijestila da je potpisala ugovor o direktnoj nabavci 500.000 Sinofarm vakcina, te završila ostale administrativne procedure neophodne za početak realizacije ovog ugovora.

Vlada je informisana i o ostalim aktivnostima koje je Zavod poduzimao u posljednjih sedam dana, a odnose se na nabavku vakcina direktnim putem za potrebe građana Federacije BiH.

PORAST NAPLATE POREZNIH PRIHODA I DOPRINOSA

Vlada FBiH je prihvatila mjesečni pregled naplate poreznih prihoda i doprinosa na teritoriju Federacije BiH za svibanj 2021. godine i razdoblje od 1.1. do 31.5.2021. godine.

U svibnju 2021. godine ukupna razina mjesečnog ostvarenja prihoda po osnovi neizravnih i izravnih poreza, te socijalnih doprinosa u FBiH iznosila je 599,4 milijuna KM, što je za 21 posto ili za 104 milijuna KM više u usporedbi sa istim prošlogodišnjim mjesecom, kada je naplata javnih prihoda, uslijed negativnih ekonomskih posljedica pandemije virusa COVlD-19, pretrpjela značajno mjesečno smanjenje. Na razini kumulativa u prvih pet mjeseci godine, ukupni prihodi po ovim osnovama iznosili su 3.099,1 milijuna KM i za 181,6 milijuna KM ili 6,2 posto bili veći u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Raspoloživi dio prihoda od neizravnih poreza s Jedinstvenog računa za proračune svih korisnika u FBiH je u svibnju ostvaren u ukupnom iznosu od 196,4 milijuna KM, što je za 41,1 posto više u odnosu na isti mjesec 2020. godine

Ukupna naplata prihoda po osnovi obaveznih socijalnih doprinosa u svibnju 2021. godine iznosila je približno 310 milijuna KM i veća je za 41,7 milijuna KM u usporedbi sa svibnjom 2020. godine. Na razini kumulativa, ukupno naplaćeni doprinosi u razdoblju siječanj - svibanj 2021. godine iznosili su 1.532,4 milijuna KM i veći su za 94,5 milijuna KM u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

DOPUNJENA UREDBA O PRIJEMU U RADNI ODNOS U JAVNOM SEKTORU U FBiH


Federalna vlada je dopunila Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Federaciji BiH. Kako je obrazloženo, Uredba je ostvarila cilj donošenja omogućivši veću transparentnost u postupku zapošljavanja u javnom sektoru u FBiH. Međutim, u njenoj praktičnoj primjeni utvrđene su određene poteškoće kada je u pitanju provođenje mjera iz programa zbrinjavanja u okviru kojeg se vrši prijem u radni odnos radnika koji su već zaposleni na neodređeno vrijeme u zavisnom privrednom društvu unutar koncerna.

Kako je obrazloženo, u Federaciji BiH je u predstojećem periodu, u okviru restruktuiranja i reorganizacije rudnika uglja koji su u sastavu koncerna, planirano da JP Elektroprivreda BiH provodi mjere zbrinjavanja viška radnika u pojedinačnim rudnicima uglja. Kao jedna od mjera predviđeno je zapošljavanje radnika iz jednog rudnika u kojem više nisu potrebni u drugi u okviru koncerna u kojem postoji potreba za zapošljavanjem.

S obzirom da su rudnici koji su članovi kocerna registrovani kao posebni pravni subjekti, koji se pri primjeni Uredbe pojavljuju kao poslodavci, to bi za zbrinjavanje viška radnika bilo potrebno da provode obaveznu proceduru javnog oglašavanja za prijem u radni odnos. Kako bi ovaj proces bio olakšan, dopunom Uredbe o postupku je predviđen izuzetak od obaveze javnog oglašavanja koji bi se primjenjivao u ovom slučaju.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je, u skladu sa inicijativom Ureda premijera FBiH, pripremilo dopunu Uredbe koja reguliše izuzetke od obaveze javnog oglašavanja. To bi bilo primjenjivano u slučaju provođenja programa zbrinjavanja viška radnika u okviru kojeg se vrši prijem u radni odnos radnika koji je zaposlen na neodređeno vrijeme u privrednom društvu koje je zavisno, odnosno vladajuće unutar koncerna u kojem je i poslodavac koji vrši prijem u radni odnos zavisno, odnosno vladajuće društvo.

 IZJAŠNJENJA O INICIJATIVAMA

Nakon što ga je razmotrila, Vlada FBiH je konstatovala da nema primjedbe na Prijedlog zakona o dopuni Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH - skraćeni postupak, koji je predložio poslanik Predstavničkom domu FBiH Adnan Efendić.

Danas je djelomično prihvaćena i inicijativa poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mirsada Pindžora koja se odnosi na mogućnost izmjena važećeg Zakona o doprinosima kojim je propisana obaveza uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje osobama koje ostvaruju dohodak iz osnova drugih vrsta samostalne djelatnosti i povremenog nesamostalnog rada neposredno iz inostranstva od inostranog isplatioca, budući da oni po ovom osnovu ne mogu ostvariti prava iz oblasti zdravstvene zaštite. Vlada smatra da ove osobe treba prvo uvesti u prava na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju, pa potom donijeti izmjene Zakona o doprinosima.

Vlada je utvrdila i tekst odgovora na traženje Ustavnog suda FBiH, a koji se odnosi na zahtjev potpredsjednika Federacije BiH za ocjenu ustavnosti odredaba člana 7. st. 2. i 3. Zakona o doprinosima.

S obzirom na to da je Vlada uputila u parlamentarnu proceduru novi Zakon o porezu na dohodak, nije prihvaćena inicijativa za donošenje Zakona o izmjeni Zakona o porezu na dohodak, koju je uputio  poslanik u Predstavničkom domu Parlamrnta FBiH Suad Kaknjo.

O STATUSU PROJEKATA ELEKTROPRIVREDE BiH

Vlada FBiH se upoznala  sa informacijom o statusu aktuelnih projekata JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, koje je potrebno realizovati, kao i onih čiju implementaciju nije moguće realizovati. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je da pripremi i predloži Prijedlog odluke o proglašenju javnog interesa za pripremu izgradnje i izgradnju prioritetnih elektroenergetskih projekata JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Radi što kvalitetnijeg pozicioniranja proizvodnje električne energije na tržištu Federacije BiH/BiH, odnosno u regionu iz obnovljivih izvora energije, Elektroprivreda BiH je, između ostalog, dala prioritet za proizvodna postrojenja, a riječ je o sedam hidroelektrana i dvije vjetroelektrane. Time bi bio osiguran kontinuitet investiranja u proizvodne objekte iz obnovljivih izvora energije.

Usljed izmijenjenih okolnosti, na pojedinim projektima nije mogla biti provedena uspješna implementacija izgradnje novih postrojenja za proizvodnju električne energije, te je neophodna revizija odluka koje se na te projekte odnose.

Federalna vlada se, također, upoznala i sa informacijom o aktuelnoj situaciji na realizaciji EPC ugovora za izgradnju Bloka 7 450 MW u TE Tuzla, koju će Vlada dostaviti Parlamentu FBiH radi informisanja i eventualnog davanja određenih uputa vezanih za nastalu situaciju u realizaciji ovog ugovora.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Na sjednici Vlada FBiH je dala saglasnost za provođenje postupka prodaje nekretnina koje su u vlasništvu Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje na području Unsko-sanskog kantona, u Bosanskoj Krupi. Prodaja će se vršiti putem Agenije za privatizaciju FBiH, u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, te na osnovu ugovora zaključenog između Federalnog zavoda i Agencije.

Prihvaćena je informacija o rezultatima realizacije Programa dugoročnih plasmana za poticaj zapošljavanja iz sredstava revolvinga, sa stanjem na dan 31.3.2021. godine. Zadužen je Federalni zavod za zapošljavanje da kontinuirano prati efekte zapošljavanja i održavanja nivoa zaposlenosti kod korisnika sredstava svih kreditnih linija.

Vlada se upoznala sa informacijom o realizaciji svojih zaključaka za period januar - maj 2021. godine.

KADROVSKA RJEŠENJA

Vlada Federacije BiH danas je Ivana Luburića imenovala za direktora Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH, na period od četiri godine.

Vlada FBiH je razrješila dužnosti predsjednika i članove Nadzornog odbora JP Filmski Centar Sarajevo, zbog isteka mandata. Za predsjednika i članove ovog nadzornog odbora privremeno su imenovani Marko Mikulić (predsjednik), Izudin Bajrović i Adnan Džindo (članovi), do okončanja postupka za konačno imenovanje na način, po postupku i uz poštivanje i primjenu principa propisanih Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH, te odredbama Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH.

Za učestvovanje u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava danas su, uime Vlade FBiH, opunomoćeni Zlatan Bilanović (Tehničko-remontni zavod Hadžići d.d. Hadžići), Halko Balavac (Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo) i Renato Škrobo (JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar), saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana