Bosna i Hercegovina     | 01.07.2021. 13:38 |

Halilović: Potrebno nastaviti pregovore sa sindikatom radnika u zdravstvu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 1.jula (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde smatra da nisu ispunjeni svi zakonski uslovi za formiranje Mirovnog vijeća niti su iscrpljeni razgovori timova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu i Vlade BPK – ponovio je danas na pres-konferenciji ministar zdravstva tog kantona Eniz Halilović.

Iz Vlade su ponovo pozvali predstavnike sindikata za pregovarački sto, u cilju postizanja konačnog dogovora i potpisivanja novog kolektivnog ugovora.

Resorni ministar podsjetio je na hronologiju dešavanja u vezi pregovora sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde.

Naglasio je da je Protokol o pregovorima na 45 dana  omeo treći val pandemije, nakon čega je potpisan i aneks protokola kojim je rok za pregovore produžen na još 15 dana, što po ocjeni ministra, nije bilo dovoljno.

- Tražili smo da taj rok bude malo duži kako bi sagledali cjelokupnu situaciju i u konačnici postigli dogovor, međutim tada je protokol potpisan samo na 15 dana i u tom roku nismo uspjeli potpisati novi kolektivni ugovor. Žao mi je zbog toga,  jer Vlada i Zavod zdravstvenog osiguranja žele potpisati novi kolektivni ugovor što su naši zdravstveni radnici zaslužili – kazao je Halilović.

Također tvrdi da Nezavisni strukovni sindikat svoje zahtjeve  nikada nije dostavio u pisanoj formi.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo