Bosna i Hercegovina     | 01.07.2021. 11:21 |

Berjan i Asa - Odlični bilateralni odnosi Japana i BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan sastao se sa zamjenikom premijera i ministrom finansija Japana Tarom Asom, kada je istakao odlične bilateralne odnose između dvije zemlje bez otvorenih pitanja te naglasio posvećenost BiH daljem osnaživanju međusobnih odnosa.

Zahvalio je zamjeniku premijera za dragocjenu podršku i pomoć Vlade i građana Japana tokom prethodnih 25 godina, koja se ogledala kroz realizaciju brojnih projekata u BiH, posebno u rekonstrukciji školskih i zdravstvenih ustanova. Istaknuo je i da je Japan jedan od najvećih pojedinačnih donatora u BiH.saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U saopštenju se navodi i da su sagovornici  naglasili važnost međusobnog uvažavanja i kontinuirane međusobne podrške kandidatima obje zemlje za važne pozicije u međunarodnim institucijama/organizacijama. Tom prilikom je istaknut i značaj japanske "Inicijative za zapadni Balkan", koja predstavlja veliku razvojnu šansu za BiH i cijeli region, posebno u oblasti ekonomije.

Razgovarano je i o mogućnostima investiranja u BiH. Ambasador Berjan je predstavio komparativne prednosti BiH i sektore koji bi mogli biti od interesa za japanske kompanije, kao što su sektori mformaciono-komunikacionih tehnologija, energetike, automobilske industrije, drvni sektor, turizam i poljoprivreda. Zamjenik premijera Japana je izrazio nadu da će se obim japanskih investicija u BiH uvećati u narednom periodu.

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u svijetu izazvanoj pandemijom COVID-19, sa fokusom na situaciju u BiH i Japanu. Razgovarano je i o kulturnoj razmjeni između dvije zemlje, organizaciji posjete predstavnika poreskih uprava sa nivoa entiteta i BiH, kao i o mogućnostima uspostavljanja veza između lokalnih zajednica dvije zemlje, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!