Bosna i Hercegovina     | 01.07.2021. 10:26 |

KS - Potvrđen samo jedan novi slučaj zaraze Covidom - 19

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata je potvrđen samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, testirano je 439 osoba, a od Covid-19 infekcije oporavilo se osam osoba.

U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 27 pacijenata, i to u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 15, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 12. Nema pacijenata na respiratoru, niti onih koji koriste kiseoničku potporu disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 93 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 736 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.659 osoba zaraženih koronavirusom i 51.281 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je tri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi šest.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 33 pacijenata, te je po jedan transportovan na liječenje u KCUS i Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 45 briseva, a ukupno su na drive-in punktu i u Covid-ambulantama urađena 183 PCR testiranja.

Covid-pozivni centar je zabilježio 82 poziva, a obavljeno je 109 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana 847 sugrađana je revakcinisano na Zetri, a za danas je, prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS , 1.300 građana pozvano na vakcinaciju vakcinama iz donacije Republike Malezije. Takođe, nastavlja se i revakcinacija onkoloških pacijenata – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.                                            

Mole se građani da poštuju termine koje su dobili za vakcinaciju kako bi se izbjeglo zadržavanje ispred Zetre i izlaganje visokim temperaturama.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost